Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre cestárov sa oficiálne začala zimná sezóna. TV JOJ zisťovala, ako sú na frekventovanú R1 pripravení
Zdielať na

Pre cestárov sa oficiálne začala zimná sezóna. TV JOJ zisťovala, ako sú na frekventovanú R1 pripravení

NITRA/BANSKÁ BYSTRICA / Pre cestárov sa už oficiálne začala zimná sezóna. Situáciu na cestách už monitorujú niekoľko dní. My sme zisťovali, ako sú pripravení cestári, ktorí spravujú frekventovanú rýchlostnú cestu R1 od Nitry po Banskú Bystricu.

Situáciu na cestách aj čo sa týka počasia, sledujú v monitorovacom stredisku 24 hodín denne. Pozdĺž rýchlostnej cesty R1 od Nitry až po Banskú Bystricu je na viacerých miestach zabudovaných 15 meteostaníc. Operátori v zimnom aj takzvaný rosný bod.  "Monitorujú teploty parametre vozovky a zobrazujú informácie vodičom na značení," informoval Zoltán Nagy, operátor Granvia operation.  

Cestári sa však nespoliehajú iba na techniku. To či na 52 kilometroch vozovky, ktorú spravujú nie je námraza, sneh alebo nehrozí poľadovica kontrolujú aj fyzicky. V prípade potreby vyrážajú na cesty. "Na našich úsekoch je 14 vozidiel a 24 zimných operátorov," povedal zástupca riaditeľa spoločnosti správy ciest R1 Marek Holic. Pripravené sú moderné posýpacie vozidlá, ktoré naraz dokážu odhrnúť dva pruhy.  

Cestári už majú pripravené dostatočné množstvo soli. V prípade potreby vedia vyraziť na cesty. Počas minuloročnej zimy na rýchlostnej ceste R1 2000 ton posypovej soli. Tá nie je uložená iba v sklade. Na odpočívadlách sú silá, z ktorých vedia soľ doplniť aj v teréne. 

Počas minuloročnej zimy na rýchlostnej ceste R1 2000 ton posypovej soli. Tá nie je uložená iba v sklade. Na odpočívadlách sú silá, z ktorých vedia soľ doplniť aj v teréne.

Vodiči, ktorí majú antiradary by mali byť opatrní pri tom, aký typ používajú. Viac TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy