Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viera sa ocitla so svojimi ôsmimi deťmi v núdzi. Napriek tomu, že riadne pracuje, nikto ju nechce vziať do podnájmu
Zdielať na

Viera sa ocitla so svojimi ôsmimi deťmi v núdzi. Napriek tomu, že riadne pracuje, nikto ju nechce vziať do podnájmu

BRATISLAVA / Matka ôsmich detí sa na redakciu TV JOJ obrátila s prosbou o pomoc. Vonku už riadne prituhuje a oni vraj nemajú strechu nad hlavou. Síce pracuje a jej priateľ tiež, už vyše pol roka márne hľadajú podnájom. Vždy dostanú rovnakú odpoveď - nie.

V čase, kedy sme sa s pani Vierkou stretli ju uchýlil s ôsmimi deťmi a jej priateľom na jednu noc jej brat. Zároveň jej ale oznámil, že uňho bývať nemôže. "Ja nemám kam ísť. My sme mali mať podnájom ale oklamali nás," povedala matka detí, pani Viera. 

Viera je opatrovateľkou a jej priateľ tiež pracuje. V prenájme kde žili doteraz, platili nájomné vo výške až 900 eur, sú ochotní platiť aj ďalej, ale nenašiel sa nikto, kto by chcel ubytovať rodinu s ôsmimi deťmi. "Vždy keď zavoláme tak povedia - čo? osem detí ? Nie, ony mi to rozbijú," opísala situácie, ktoré zažívajú Viera. Doslova na ulici sa Viera so svojimi deťmi ocitla po prvýkrát, doteraz sa jej strechu nad hlavou podarilo zabezpečiť, no teraz je zúfala. "Chcela by som poprosiť ľudí, ja neviem koho, či by nám nejakým spôsobom nevedeli pomôcť. Nechcem prísť o deti," prosí o pomoc zúfala žena a matka Viera. 

Konali sme my. Oslovili sme viaceré neziskové organizácie aj magistrát mesta Bratislavy. "To bezdomovectvo rodiny je taký nový fenomén, čo je výzva pre celú spoločnosť. My odhadujeme, že 20 až 30 percent detí čo sú v detských domovoch, v dnešných centrách pre deti a rodinu, je kvôli tomu, že ich rodičia nemali kde bývať," vyjadril sa Jozef Mikloško, predseda Úsmev ako dar. 

Úsmev ako dar ponúkol Viere dočasné ubytovanie v Hlohovci, no v tom istom čase zareagoval aj magistrát hlavného mesta. "Skontaktovali sme sa s Vierou a okamžite konali. Podarilo sa nám rodinu dočasne umiestniť v mestskej ubytovni a v pondelok sa pozrieme bližšie na ich problémy, a čo sa s tým dá robiť," povedala Sergej Kára, splnomocnenec primátora pre ľudí bez domova a sociálne bývanie. Mesto prisľúbilo, že sa pokúsi Viere a jej rodine poskytnúť trvalé bývanie. 

Naše informácie o pomoci zo strany mesta potešili najmä deti. Po niekoľkých hodinách, ktoré strávili na ulici čakaním, sa tešili na teplú posteľ a horúci čaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy