Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čižnár pozastavil Trnkovi výkon funkcie, začal disciplinárne konanie
Zdielať na

Čižnár pozastavil Trnkovi výkon funkcie, začal disciplinárne konanie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár k dnešnému dňu vydal rozhodnutie, ktorým rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dobroslava Trnku. Dôvodom je začatie disciplinárneho konania. Informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár k dnešnému dňu vydal rozhodnutie, ktorým rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie Dobroslava Trnku. Z dôvodu začatia disciplinárneho konania. Informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Návrh voči Trnkovi začali vypracovávať v utorok, teda ešte pred včerajším zverejnením nahrávky Investigatívnym centrom Jána Kuciaka, kde si Trnka ako generálny prokurátor vo svojej kancelárii inštaloval tajnú kameru. Pravdepodobne spolu s Marianom Kočnerom, aby si mohli nahrávať stretnutia u Trnku. "Disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky bol dnes t.j. 31.10.2019 podaný disciplinárny návrh za dva skutky na prokurátora GP SR JUDr. D. T., čím sa začalo voči nemu disciplinárne konanie. Následne ešte dnešného dňa (31.10.2019) bolo vydané rozhodnutie generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorovi D. T.,” uviedla pre TV JOJ Predajňová.

Trnka nereagoval 

Disciplinárny návrh teda nesúvisí so v stredu zverejnenou nahrávkou z Trnkovej kancelárie. 

Podľa nej počas uplynulých dní vedenie Generálnej prokuratúry skúmalo možnosti ako Trnku po medializovaných kauzách zákonne odstaviť. Podľa najčerstvejších informácií už disciplinárny návrh aj oznámenie o pozastavení funkcie Trnkovi doručili.

Bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi sme chceli dať v tejto súvislosti priestor na vyjadrenie. Kedže je ale stále oficiálne práceneschopný, išli sme za ním k jeho rodinnému domu. Ani dnes ale na zvonenie nereagoval a bránu nám neotvoril. Na mieste nás opäť vítal len Trnkov pes, dnes ale oproti strede už oblečený v kabátiku. Zvonili sme opakovane ale bez výsledku. 
Tak sme mu skúsili zavolať. Dobroslav Trnka ani na to nereagoval. 

Trnkovi zrejme najviac priťažila nedávno zverejnená nahrávka medzi ním a Marianom Kočnerom. Ešte vlani ju našli policajti pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kde je obžalovaný práve Kočner. Z nahrávky plnej vulgarizmov vyplýva, že Trnka ako najmocnejší muž slovenskej prokuratúry vlastne slúžil Kočnerovi. Jej autenticitu potvrdil aj predseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu Anton Hrnko (SNS).

Podľa nahrávky Kočner kritizoval Trnku, že sa snažil zobchodovať nahrávku z kauzy Gorila, ktorú už raz mal Kočner predať hlavnému aktérovi kauzy Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta. Tiež sa v nej spomínajú úplatky za prepustenie Jozefa Majského z väzby, ale aj aktuálne políciou šetrené možné kupčenie s hlasmi poslancov Národnej rady pri voľbe Generálneho prokurátora. Táto kauza sa viaže k pravicovej vláde Ivety Radičovej.

Vtedy dosluhujúceho prokurátora Trnku si na ďalšie obdobie priala vo funkcii strana Smer-SD na čele s Robertom Ficom, no nemali dosť hlasov. Podľa nahrávky Kočner s Haščákom financovali kupovanie pravicových hlasov, aby smerácky kandidát Trnka ostal vo svojej funkcii. Reálne Trnka aj získal niekoľko vládnych hlasov, ale keďže voľba bola tajná, nevie sa dodnes, od koho.

Kamera v kancelárii generálneho prokurátora

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si počas svojej funkcie do kancelárie nainštaloval tajnú kameru. Svedčí o tom video, ktoré zverejnilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Asistoval mu pritom ďalší človek, ktorého hlas je podobný Marianovi Kočnerovi. 

Nahrávku si mal možnosť pozrieť ako prílohu k vyšetrovaciemu spisu aj advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. "Myslím, že sú tam ešte dve nahrávky z miestnosti pána generálneho prokurátora. Domnievam sa, že to nám len potvrdzuje, aký neskutočný stav bol na prokuratúre v čase, keď tam bol pán Trnka. To, čo som videl podľa mňa jednoznačne zakladá podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa," povedal Kvasnica.

"Vedeli sme o tom, že to tak asi bude, teraz máme aj dôkaz, že sa v kancelárii generálnej prokuratúry nahrávali nejaké rozhovory. Z toho záznamu je viac-menej jasné, že kameru osobne inštaloval Marian Kočner, čo je celkom zarážajúce ešte aj na slovenské pomery," povedal Arpád Soltész z Investigatívneho centra Jana Kuciaka.

Polícia mu skontrolovala zbrane 

​U Dobroslava Trnku zasahovala 18. októbra polícia. Podľa exkluzívnych informácií TV JOJ, bývalý generálny prokurátor odovzdal policajtom všetky svoje zbrane. Trnka je vášnivý strelec, všetky zbrane mal v legálnej držbe. V telefonickom rozhovore pre TV JOJ uviedol, že ich chcel sám odovzdať, no vzhľadom na PN si po ne prišli policajti.  

Jednu zo zbraní si odložil v trezore, priamo v kancelárii na prokuratúre. Išlo o samopal upravený na športovú streľbu. ​Tento typ zbrane bol už niekoľkokrát v minulosti zneužitý a prerobený na streľbu dávkami. Napríklad pri masakre v Devínskej Novej Vsi. Podľa zákona aj preto musí byť za prísnych podmienok odložená v trezore len na strelnici, kde sa používa. V Trnkovom prípade to tak nebolo."Ja som si ju vyzdvihol z toho miesta, kde bola uložená. A išiel som ju vrátiť a odovzdať všetky zbrane, kompletne. Čo sa aj stalo dnešného dňa," povedal 18. októbra pre TV JOJ Trnka. 

​Vypočujte si celý telefonát s Dobroslavom Trnkom: 

Trnka zbavený mlčanlivosti pre prípad Mišenka 

​V polovici októbra TV JOJ informovala, že generálny prokurátor historicky zrejme prvýkrát musel zbaviť mlčanlivosti bývalého šéfa prokuratúry, ktorý pre vlastné kauzy musí vypovedať pred políciou. Jaromír Čižnár tak urobil u Dobroslava Trnku v prípade podnikateľa Mišenku. Následne to urobil aj v prípade už známej nahrávky rozhovoru s Marianom Kočnerom. 

Ak sa spýtate generálnej prokuratúry, ktorí bývalí generálni prokurátori od roku 1990 doteraz museli byť po odchode z funkcie zbavení mlčanlivosti pre vlastné kauzy a či vôbec takí sú, jednoznačnú odpoveď od generálnej prokuratúry nedostanete. "To či v období pred nástupom do funkcie Čižnára k takejto udalosti došlo, takou informáciou nedisponujeme," vyjadrila sa hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Pri predchádzajúcom generálnom prokurátorovi Trnkovi je to ale inak. Prišla kauza Mišenka a podnet od TV JOJ, Trnka už má svoj prvý výsluch v prípade brania úplatku za sebou. Čakajú ho ďalšie výsluchy. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas svojho doterajšieho funkčného obdobia na žiadosť vyšetrovateľov o zbavenie mlčanlivosti z pozície bývalý generálny prokurátor zbavil mlčanlivosti len bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku," uviedla ďalej hovorkyňa Predajňová. 

Samotný Trnka sa výsluchu pred políciou nebránil a čakal či mlčanlivosti zbavený nakoniec bude. Pre prípad Jozefa Mišenku už vypovedal ako svedok v septembri. "Nebol som v kontakte s menovanými osobami, ktoré uvádzate," píše sa v časti zo stanoviska Dobroslava Trnku. V uniknutých smskách o prípade smskuje Kočner s prokurátorom Šufliarskym. Kočner zrejme pomáhal rodine podnikateľa či inej osobe, vybaviť slobodu obvinenému. V ponuke údajne boli milióny korún ako odmena.  

​Podnikateľa na prekvapenie vyšetrovacích orgánov nakoniec pustil Trnka. "Ten pokyn na prepustenie vtedy obvineného J.M.  z väzby bol telefonický pokyn bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry. Angažovanosť aj Kočnera zaujíma teraz políciu. "Ty si povedal jednu vec. Ty nechceš počas výkonu svojej funkcie nikdy v živote zobrať za nič peniaze," hovoril Kočner Trnkovi podľa komunikácie, ktorú zverejnil Denník N.  

Denník N zverejnil 14. októbra nahrávku údajného rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom. Kočner sa v nej bývalému generálnemu prokurátorovi Trnkovi vyhráža v súvislosti s možným obchodovaním s nahrávkou Gorila. Nahrávku mali policajti získať z Kočnerovho mobilu, ktorú vyšetrovateľom po vražde novinára Jána Kuciaka odovzdal Peter Tóth. Polícia o nej hovorí aj v uznesení, ktoré má TV JOJ k dispozícií a ktorým vyšetrovateľ Kočnera 8. marca 2019 obvinil z vraždy novinára.

Kočner: "Ja sa pýtam, koľko ste za to chceli?"
Trnka: 
"Ja nič."
Kočner:
"Jaj, ty nič!"
Trnka:
"Oni chceli za to päť melónov."
Kočner:
"A teraz mi povedz jednu vec. Ako je možné, že ty si súhlasil, alebo si mi nepovedal, že materiál, ktorý je d....e môj, ja som ho kúpil. Ja som ho zaplatil, a u teba bola len kópia."

"Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri v nahrávke Kočner. "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy. "Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Marian Kočner. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy