Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zubné pasty i sprchové gély. Na slovenskom trhu sa môže vyskytovať nebezpečná kozmetika
Zdielať na

Zubné pasty i sprchové gély. Na slovenskom trhu sa môže vyskytovať nebezpečná kozmetika

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na možný výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré do systému Rapex nahlásili kontrolné orgány v Slovinsku, v Litve, v Taliansku a v Nórsku. Je možné, že sa výrobky vyskytujú aj na slovenskom trhu.

Farba na vlasy a tetovacie farby

Premiun Quality Henna Powder – henna - čierna farba na vlasy

Vo výrobku sa nachádza látka –p-phenylenediamine (PPD - 9,8 hmot. %), ktorá nie je uvedená v zozname zložiek. Na výrobku tiež chýbajú bezpečnostné upozornenia, ktoré je potrebné uvádzať v súvislosti s touto látkou pri použití v kozmetických výrobkoch. Taktiež nie je uvedený na obale zmiešavací pomer.
Ďalej bol vo výrobku zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy (viac ako 30 000 KTJ/g).
Na výrobku sa nachádzajú tvrdenia „The all natural hair color“ a „Natural black“, ktoré môžu byť pre spotrebiteľa nebezpečné a zavádzajú, pretože výrobok obsahuje látku PPD, ktorá má vysoký alergický účinok.

Bright Sunshine Tattoo – farba na tetovanie, Mahoney Gangster Grey Dark and Lovely Tattoo – farba na tetovanie. NUCLEAR GREEN Tattoo – farba na tetovanie

Vo vyššie uvedených farbách na tetovanie boli zistené látky – o-Toluidine, Anisidine a prekročené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov, čo nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Zubné pasty

Professional Toothpaste – zubná pasta, Denta Care Toothpaste – zubná pasta, Apatite Newchito Plus-1 Toothpaste – zubná pasta, Apatite Whitening Toothpaste – zubná pasta

Vo vyššie uvedených výrobkoch – zubné pasty sa nachádza látka – Aminocaproic acid, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Výrobok predstavuje riziko pre spotrebiteľov, pretože látka Aminocaproic acid patrí medzi hemostatiká (látky používané v medicíne na zvýšenie zrážania krvi).

Šampóny, sprchové gély a výrobky na bielenie pokožky

Bevola Duchgel (shower gel) 3in1 Energy Kick – sprchový gél 3v1, Bevola Shampoo Mandelmilch (almond milk) – šampón – mandľové mlieko, Bevola Shower Gel Mango&Peach – sprchový gél – mango a broskyňa, Bevola Shower Gel Wild Rose – sprchový gél – šípová ruža

Výrobca počas vlastnej kontroly vykonávanej v rámci zásad správnej výrobnej praxe zistil vo vyššie uvedených výrobkoch zvýšený počet mikroorganizmov - Pluralibacter gergoviae. Výrobky pri používaní by mohli predstavovať riziko pre spotrebiteľov. Výrobky nie sú v súlade s čl. 8 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.
Vyššie uvedené výrobky boli určené na trh: v Nemecku, Českej republike, Slovenskej republike a v Poľsku. Výrobca nariadil stiahnutie predmetných výrobkov z trhu aj od spotrebiteľa. Predajca v Slovenskej republike – Kaufland Slovenská republika v.o.s. uverejnil oznam pre spotrebiteľov o stiahnutí výrobkov: Bevola sprchový gél – šípová ruža, 500ml, výrobná dávka: 91410019, čiarový kód: 4337185216060 a Bevola sprchový gél – mango a broskyňa, 500ml, výrobná dávka: 91400019, čiarový kód: 4337185216046 z predaja aj o možnosti vrátenia predmetných výrobkov.


Brightening lotion – výrobok na bielenie pokožky, Lightening body lotion (Lait eclaircissant) – výrobok na bielenie pokožky

Vyššie uvedené výrobky na bielenie pokožky obsahujú látku – hydroquinone, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.
Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy