Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chrípková sezóna je v plnom prúde. Lekárom v ambulanciách ale chýbajú vakcíny
Zdielať na

Chrípková sezóna je v plnom prúde. Lekárom v ambulanciách ale chýbajú vakcíny

BRATISLAVA / Začala sa chrípková sezóna. Počet chorých ľudí neustále rastie. A hoci je známe, že najlepšou prevenciou je očkovanie, momentálne nie je čím očkovať. Do redakcie sme dostali viacero sťažností, že dostupnosť štvorvalentných vakcín, ktoré účinkujú proti štyrom vírusom chrípky, je stále slabá.

Pre ľudí sú k dispozícii dva typy štvorvalentných vakcín. Jedna už bola pre pacientov dostupná začiatkom októbra. Druhá mala byť neskôr. "Táto vakcína bude k dispozícii pacientom od približne polovice októbra," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová začiatkom septembra. Ich počet ale stále nie je, vzhľadom na záujem ľudí, dostačujúci.  "My sme opakovane konzultovali alebo komunikovali s držiteľom registrácie na túto vakcínu," vyjadrila sa ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Otázne je preto, či lekárne objednali dostatok vakcín. Lekárnická komora sa proti tomu ešte v polovici októbra ohradila. "Slovenskí lekárnici objednali dostatok vakcín - dostatok v zmysle skúseností z predchádzajúcich rokov. To, že takéto množstvo nepokrýva zvýšené požiadavky v niektorých regiónoch je dôsledkom dlhodobej ignorancie potreby očkovania, narastajúcej sile antivakcinačných kampaní a nedostatočnej osvety," píše sa v stanovisku SLeK. 

Situácia v ambulanciách 

Situáciu ohľadom vakcín proti chrípke sme preverovali vo viacerých ambulanciách obvodných lekárov. Odpoveď bola ale väčšinou rovnaká. Buď sa im míňajú posledné kusy vakcín alebo už žiadne nemajú. Tento stav má už trvať dlhodobejšie.  "Žiaľ už ani v našej lekárni vakcíny nie sú. Záujem stále je. Žiaľ, počula som, že podobná situácia je aj v okolitých lekárňach. Budeme musieť otáčať ľudí, áno," vyjadrila sa všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová. Vakcíny pritom nechýbajú len na západnom Slovensku. Tento alarmujúci stav sa dotkol aj regiónov.  

Tento rok sa už ľudia očkujú štvorvalentnými vakcínami. A tie účinkujú proti štyrom typom vírusov. Obsahujú aj povrchový antigén vírusu chrípky typu B Phuket. Aj preto je podľa lekárov tento rok záujem o zaočkovanie sa väčší. A to zaskočilo výrobcov aj objednávateľov. "Ľudia akoby sa zobudili a toho roku vnímame zvýšený záujem o očkovanie proti chrípke," pokračovala lekárka Jana Bendová. 

"Vzhľadom k tomu, že zaočkovanosť je z roka na rok menšia a zároveň nikdy nie je dopredu zrejmé, akým spôsobom budú vakcíny hradené, tak tie objednávky boli výrazne nižšie," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ 

Okrem nečakaného vyššieho dopytu, je za týmto stavom podľa ministerky aj ďalší dôvod. "Od 1.12. všetci budú mať bez doplatku túto vakcínu a myslím si, že to je trošku na strane farmaceutickej firmy, ktorá vyrába tieto vakcíny, že neodhadla výšku dodávky, toho čo bude potrebovať slovenský trh," poznamenala Kalavská. Vakcína nebude k dispozícii pre pacientov ešte ani najbližšie dni. Úrad verejného zdravotníctva ale odporúča, aby sa ľudia rozhodne zaočkovali. Pretože tieto vakcíny sú stále najúčinnejšou prevenciou proti chrípke. 

"Očkovanie proti chrípke možno podstúpiť aj v novembri, aby sa zabezpečila tvorba ochranných protilátok proti vírusu chrípky, ešte do času jej zvýšenej aktivity, ktorá sa predpokladá približne v polovici decembra," dodala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy