Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Premenlivé jesenné počasie vplýva na naše zdravie. Lekári radia, ako svoju imunitu posilniť
Zdielať na

Premenlivé jesenné počasie vplýva na naše zdravie. Lekári radia, ako svoju imunitu posilniť

BRATISLAVA / Teploty ráno len niečo nad nulou - cez deň aj nad 20 stupňov Celzia. Ráno bunda - na poludnie tričko. Ochorieť počas babieho leta môžeme ľahko. Lekári odporúčajú viac vitamínov a malým zázrakom môže byť otužovanie.

No nie je otužovanie ako otužovanie. Vykúpať sa v 14-stupňovej vode môže byť síce fajn, ale aj riziko, že ochoriete. Najspoľahlivejšou prevenciou je každodenné otužovanie, napríklad studenou sprchou. A zvlášť v tomto období, keď sa podľa dátumu už nachádzame v období pravidelných jesenných prechladnutí, sopľačiek a kašľa. To, že tu máme babie leto a cez deň aj viac ako 20-stupňové teploty, nás zvádza skôr priveľa sa obliekať, nie málo ako by sa možno zdalo. "Keď sa naobliekame, spotíme sa, a to je to nebezpečie vzniku rinitídy - nádchy,"  povedala športová lekárka Alena Urvayová. Pot a vlhko sú rizikom, keďže na ne reaguje pokožka i svalstvo. 

"Otužovanie je jeden z dobrých spôsobov, ako sa vyhnúť sezónnym chorobám, chrípkam a nádcham. Najjednoduchšie je začať chodiť ľahšie oblečený," vyjadril sa inštruktor WHM Viktor Schiller. Dá sa to začať napríklad cestou do práce, keď sa pohybujeme. Postupne si totiž telo vybuduje odolnosť a naštartuje akýsi vnútorný radiátor, ktorý bráni podchladeniu. 

Ako sa správne otužovať v sprche? 

Popri otužovaní studeným vzduchom sa môžeme otužovať aj studenou vodou, napríklad v sprche. Postupne začneme od chodidiel nahor, cez brucho ruky až k oblasti srdca. "Dávať si 2 minúty sprchy studené a tým už človek fakt poriadne podporí odolnosť na chlad," pokračoval Schiller. Otužovanie nielen zníži pravdepodobnosť výskytu infekcie dýchacích ciest, ale aj citlivosť na chlad, napríklad pri anémii.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy