Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Exprokurátor Gardecký o Trnkovi: Ak je nahrávka pravdivá, je to veľmi smutné
Zdielať na

Exprokurátor Gardecký o Trnkovi: Ak je nahrávka pravdivá, je to veľmi smutné

BRATISLAVA/PREŠOV / Obsah nahrávky medzi Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom prekvapil aj niektorých kedysi veľmi blízkych kolegov bývalého generálneho prokurátora. Tentoraz ide o exprokurátora Mikuláša Gardeckého. Okrem toho sa zdá, že Trnku dobiehajú aj jeho podozrivé úkony v kauze Glance House.

Na Slovensku sú len dvaja prokurátori, ktorí dokážu čeliť súčasnému mediálnemu tlaku, tak sa v roku 2013 vyjadril Dobroslav Trnka. Mal na mysli seba a ešte svojho prokurátorského kolegu, vtedajšieho šéfa prešovskej krajskej prokuratúry. Mikuláš Gardecký bol dlhoročným kolegom Dobroslava Trnku ešte za čias vojenskej prokuratúry. Napriek tomu, že mali k sebe blízko o údajných intenzívnych kontaktoch Trnka - Kočner tvrdí, že o nich nevedel. "Naozaj, ja som tú príležitosť nemal, že by som videl Kočnera osobne na pôde alebo v objekte Generálnej prokuratúry," uviedol Gardecký.

Mikuláš Gardecký je už viac ako štyri roky na dôchodku. To, čo zaznieva z médií, sleduje. Počul aj údajnú nahrávku jeho bývalého šéfa s Kočnerom. "To, čo sa tam odohralo, ak sa to naozaj odohralo, pretože naozaj tá autenticita ešte zatiaľ preukázaná nie je, aj keď môže to byť dosť pravdepodobné. Ja to komentovať ako právnik alebo ako niekoľkodesaťročný prokurátor neviem skomentovať, ale ak sa naozaj niečo také odohralo, tak je mi to veľmi, veľmi smutné, veľmi mi je to ľúto, lebo takto som nikdy bývalého generálneho prokurátora nepoznal," uviedol Gardecký.

S menom bývalého generálneho prokurátora sa za posledné roky spájala aj kauza Glance House. V nej mal Dobroslav Trnka ešte v roku 2012 umožniť prevod zablokovanej bytovky na firmu Gapeja blízku Marianovi Kočnerovi. Podľa zdroja televízie JOJ mal v tejto veci vyvinúť zvláštnu iniciatívu. Údajne sa mal sa snažiť o preloženie celej tejto kauzy na prešovskú prokuratúru. Tá mu to ale, podľa zdroja televízie JOJ, písomne zamietla. Dobroslav Trnka sa odmietol k čomukoľvek vyjadriť. "Nie, nebudem s vami hovoriť. Nehnevajte sa, som na PN-ke," reagoval Trnka.

"Vo vyšetrovacom spise takáto listina sa nenachádza. Pripúšťam, že teoreticky môže byť v dozorovom spise prokuratúry. Samozrejme, že vplyv bývalého generálneho prokurátora tam bol," uviedol advokát Daniel Lipšic.

"V spomínanej trestnej veci po celý čas vykonával dozor ÚŠP. Vo veci bol vydaný právoplatný rozsudok Okresného súdu Bratislava II v spojení s rozhodnutím Krajského súdu Bratislava z 11. 10. 2018," uvádza sa v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Ak list o odmietnutí údajnej žiadosti Trnku o presun kauzy Glance House do Prešova existuje, mala by sa tým, podľa Daniela Lipšica, zaoberať polícia.

"Je zrejmé, že tak robil v nejakej súčinnosti s Marianom Kočnerom. Takže si myslím, že v rámci vyšetrovania podozrení z trestnej činnosti bývalého generálneho prokurátora je kauza Glance House veľmi dôležitá a mali by sa jej orgány činné v trestnom konaní opätovne venovať," myslí si Lipšic. Otázky v tejto súvislosti sme preto poslali aj na prezídium policajného zboru. Či budú v kauze Glance House vyšetrovatelia NAKY opätovne konať sme sa ale zatiaľ nedozvedeli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy