Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Iným pomáhal, no samému sa mu to stalo osudným. V Tatrách prišiel o život dobrovoľný záchranár
Zdielať na

Iným pomáhal, no samému sa mu to stalo osudným. V Tatrách prišiel o život dobrovoľný záchranár

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách v piatok zahynul člen Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby. Štyridsaťštyriročný Peter liezol s kamarátmi v oblasti Žabieho koňa. Osudným sa mu stalo zlaňovanie.

O život 44-ročného muža bojovali najprv priamo v stene jeho spolulezci i svedkovia. Medzi tým sa už rozbehla záchranná akcia. Poveternostné podmienky boli v poriadku, a tak vrtuľník odletel najprv do Smokovca, kde posádka vrtuľníka vzala na palubu profesionála z horskej služby. Smer - oblasť Žabieho koňa. "Po prílete do určenej oblasti operátor vysadil horského záchranára priamo k zranenému horolezcovi," uviedla hovorkyňa záchranárov Zuzana Hopjaková.

"Tým, že tam bolo veľmi málo miesta a nebolo možné na tom mieste vykonávať zdravotnícke úkony, tak som horolezcu cvakol do navijáku a spolu sme leteli k lekárovi," povedal vedúci záchrany Pavol Kuna. Pri Žabích plesách už čakal lekár. "Pokračovali v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. Napriek veľkej snahe všetkých záchranárov sa muža, žiaľ, nepodarilo oživiť a svojim zraneniam napokon podľahol," dodala Hopjaková. 

Tragédia je o to väčšia, že zahynul človek, ktorý roky v horách pomáhal. Bol členom Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby. "Tragédia, ktorá sa stala dnes na Žabom Koni nás hlboko zasiahla. Tým viac, že je to náš kolega, jeden z najlepších, najskúsenejších a najzodpovednejších kolegov, ktorí v našom zbore sú. Jeho odchod je pre nás veľkou, možno momentálne nenahraditeľnou stratou. Ale žiaľ, hory sú také, a to riziko sa úplne nikdy vylúčiť nedá, aj keď sa dá znížiť na minimum," uviedol predseda Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby Jaroslav Švorc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy