Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri slovenských hraniciach vyčíňa záškrt. Ide o chorobu, ktorá môže byť smrteľná
Zdielať na

Pri slovenských hraniciach vyčíňa záškrt. Ide o chorobu, ktorá môže byť smrteľná

SLOVENSKO/UKRAJINA / Najprv sa podoba na angínu, no ak sa nenasadí správna liečba pacient môže aj zomrieť. Tak sa prejavuje záškrt. Táto niekedy rozšírená choroba sa teraz objavila v ukrajinskom Užhorode, iba kilometer od našich spoločných hraníc. Nakazených tam je už 15 študentov z ázijskej komunity. Slovenské orgány zatiaľ o hrozbe nikto neinformoval.

S nákazou na Ukrajine bojujú už niekoľko dní. Choroba vypukla na univerzite. Dvetisíc študentov je preto v karanténe. Mali by ich na druhý deň očkovať. Hoci je nákaza v tesnej blízkosti našich hraníc, slovenskí odborníci o nej nemajú žiadne oficiálne informácie. Ukrajina to totiž doteraz nenahlásila.

"Nie je zapojená do európskeho informačného systému na pravidelné hlásenie prípadov," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková. 

Pri záškrte ide o kvapôčkovú nákazu, ktorá postihuje horné dýchacie cesty. Prejavy a komplikácie prichádzajú už do 4 dní po napadnutí baktériou. Pacient môže aj zomrieť. "Opuch, zápal a dusenie pacienta, čiže môže dôjsť v relatívne krátkom čase k ohrozeniu pacienta," vysvetlil primár infektológie Štefan Zamba. 

Najúčinnejšou prevenciou proti záškrtu je očkovanie. Na Slovensku je povinné už od narodenia. Ak na hraniciach vypukne epidémia, spustí sa vlna opatrení. "Lekári by mali v spádových okresoch skontrolovať zaočkovanosť detí proti záškrtu," dodala Račková. 

Pohraničná oblasť Ukrajiny aktuálne predstavuje hrozbu nákazy pre každého návštevníka bez protilátok. Ďalšie šírenie záškrtu tak bude závisieť od disciplíny cestujúcich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy