Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Babička (92) sa musí vysťahovať z domu, v ktorom prežila celý svoj život
Zdielať na

Babička (92) sa musí vysťahovať z domu, v ktorom prežila celý svoj život

MALACKY / V bungalove býva už 60 rokov. Súčasný vlastník objektu 92-ročnej pani ale poslal list, že chce budovu zrekonštruovať a ona sa musí odsťahovať. Môže za to nájomná zmluva, ktorú podpísala. Problém je, že nemá papier o tom, že jej súčasný zdravotný stav nedovoľuje spôsobilosť na právne úkony.

Pani Mária býva v dome takmer celý svoj život, do piatka sa však musí podľa zmluvy, ktorú podpísala, vysťahovať. Majiteľ bungalovu staršej žene poslal list, v ktorom ju vyzval, aby sa do piatka vypratala z domu.

"A pokiaľ nie, tak prídu ľudia, resp. tam nastúpi firma, ktorá začne s rekonštrukciou toho priestoru. Oni ju nevyzvali tak, že vypratajte, ale opustite tú budovu z bezpečnostného hľadiska, lebo pri tej rekonštrukcii môže prísť k jej zraneniu," vysvetľuje advokát Márie Jursovej Ľuboslav Linder. 

Podľa stavebného povolenia chce firma opraviť strechu, vymeniť okná a vnútorné maľovky. V prípade, ak byt pani Márie nebude do piatka vyprataný, budú všetky jej veci odovzdané na najbližšie stredisko komunálneho odpadu.

Zostať by mohla na ulici

Staršia pani by tak mohla podľa oficiálnej zmluvy zostať na ulici. "Ona tu vlastne mala právo na dožitie, len to vecné bremeno sa niekde podelo, niekde sa to stratilo a naraz nikde to nie je," hovorí dcéra poškodenej. 

Prípad komplikuje i fakt, že 92-ročná seniorka už dlhšie trpí Alzheimerovou chorobou. Na podpis novej zmluvy v poradí už 4. majiteľa objektu nemala byť podľa advokáta právne spôsobilá. "Tak čo mala robiť? Už bola v takom stave, že ona ani nevedela, čo vlastne podpisuje," konštatuje dcéra. 

"Do dnešného dňa, napriek tomu, že tá pani tam roky býva, nikto nedal takúto informáciu, že by pani tam bývala. Ani to, že by pani trpela nejakou chorobou," argumentuje advokát majiteľa budovy Pavel Polakovič. "Je podaný návrh na súd na zbavenie svojprávnosti poškodenej, s tým, že jej dcéra je navrhnutá ako opatrovník," približuje advokát poškodenej. 

To, kde skončí 92-ročná pani nevedno

Do zariadenia pre seniorov ju dať nechcú a u jej dcéry bývať nemôže. "Teraz u nás býva dcéra s dieťaťom, takže to je bezpredmetné. A ja by som ju ani do domova nedala, dochovala ako babku moju, brata dochovala, a ja by som si to nevzala na svedomie, lebo si myslím, že v tom domove, tam by týždeň nevydržala, to proste na mňa je strašne nafixovaná," myslí si dcéra. 

"My nejdeme robiť žiadnu nezákonnú činnosť a my budeme robiť všetko na základe dohody a všetko v súlade so zákonom. Nič viac, nič menej," poznamenal Polakovič. 

"Ja viem, že on na to má právo, že je to jeho, len trochu takej ľudskosti voči maminke. Vidím sama ako chátra, ako schádza, čo prešla pred týždňom, už nevládze, aby mal trošku súcit a aby ju tu nechal dožiť," odkazuje dcéra. "Chceme to riešiť dohodou, nie nejakým vypratávaním," potvrdzuje protistrana. 

Obohacuje sa na základe okrádania štátu, tvrdí subdodávateľ. Stavebná spoločnosť sa však bráni: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy