Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V kauze Veľký Slávkov sa črtá veľké víťazstvo v prospech štátu
Zdielať na

V kauze Veľký Slávkov sa črtá veľké víťazstvo v prospech štátu

PREŠOV / Aj Ficova prvá vláda má svoju kauzu. Pozemky vo Veľkom Slavkove. Po viac ako desiatich rokoch sa črtá druhé víťazstvo v prospech štátu. Firmy, ktoré tam chceli investovať, postúpili svoje nároky najprv na cyperskú a teraz na britskú spoločnosť. No a tie zažalovali Slovenský pozemkový fond o desiatky miliónov eur. Pozemkový fond označil ich nároky za fiktívne.

Lukratívne pozemky pod Tatrami a na nich malo stáť golfové ihrisko či kasíno. Z veľkých plánov ale nebolo nič. Firma, ktorá hovorí o zmarenej investícii svoju obžalobu postavila na tom, že od Slovenského pozemkového fondu dostala prísľub, že sa k pozemkom dostane.

Jedna strana navrhovala čítať osem zväzkov trestného spisu bývalého šéfa Slovenského pozemkového fondu, druhá strana zas predvolať svedkov. No pre sudkyňu to bol tak jasný prípad, že aj bez siahodlhého čítania dnes padol rozsudok. "Súd žalobu žalobcu zamieta," hovorí sudkyňa okresného súdu v Prešove. 

Dokument, o ktorý sa žalobca opieral, bol podľa sudkyne len stanoviskom oblastného riaditeľa pozemkového fondu, ktorý nebol oprávnený k podpisu zmluvy. Navyše jednou z podmienok bolo právoplatné územné rozhodnutie, ktoré vydané nebolo. "Medzi žalobcom a žalovaným neexistoval žiaden zmluvný záväzok," pokračuje sudkyňa.

"Sa zjavne jedná o fiktívny nárok," tvrdí právny zástupca Slovenského pozemkového fondu Michal Mandzák. "Pozitívne hodnotím aj prácu súdu, že v priebehu tohto roka už máme druhé súdne rozhodnutie v kauze Veľký Slavkov," vraví generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová. 

"Som veľmi rád, že tu prichádza generácia sudcov, ktorá o takomto nároku dokáže rozhodnúť na jednom pojednávaní," dodal spokojne Mandzák. Toto je v tomto roku už druhý rozsudok v prospech Slovenského pozemkového fondu. Tento ale nie je právoplatný. Žalobca si nechal priestor na prípadné odvolanie.

"Uvidíme podľa toho rozhodnutia, ktoré nám bude doručené, aké budú to konkrétne odvolanie," vyjadril sa právny zástupca žalobcu. Pozemky stále patri štátu. Zaujímavý bude aj tretí súdny spor. Tam ide o sumu s úrokmi vo výške 62 miliónov eur. Ako to dopadne pred civilným súdom, zatiaľ nevedno. V prípade už ale odsúdili znalca, ktorý ten ušlý zisk vypočítal. Žalobca napriek tomu stále trvá na svojej požiadavke.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy