Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pieninskí záchranári sa museli v okolí Dunajca mnohokrát zlaniť. Nešlo pritom o záchranu života
Zdielať na

Pieninskí záchranári sa museli v okolí Dunajca mnohokrát zlaniť. Nešlo pritom o záchranu života

PIENINY / To, čo objavili pieninskí horskí záchranári v zamagurských lesoch, veru nie je dobrou turistickou vizitkou. Brehy Dunajca vyzerali ako jedno veľké smetisko. Odvážni chlapi sa pri upratovaní museli v niektorých úsekoch dokonca aj zlaniť.

Pieninskí horskí záchranári sa rozhodli vyčistiť slovensko-poľskú hranicu. A práve preto, že ide medzinárodný chodník, tak si chlapi zavolali na pomoc poľských kolegov. "Je to medzinárodná trasa a hlavne väčšina tých odpadkov, čo sú tu, sú poľské odpadky," uviedol Marko Popovič, HZS Pieniny. "Poľských turistov je viac a z našej strany je ten turistický ruch väčší, preto poprosím Slovákov, aby zobrali na milosť našich ľudí," priznal Krzysek Mroscak,horský záchranár GOPR.

Horskí záchranári zbierali odpad na tých náročnejších turistických trasách a boli veľmi prekvapení koľko tu toho našli. Zaskočilo ich nielen množstvo smetí, ale aj to, kde všade sú turisti schopní nechať za sebou neporiadok. "Aj v najvyššom stupne ochrany pod skalou Osobita sú smeti dosť veľkých rozmerov, ako je napríklad čln," povedal Peter Popovič, vedúci záchranár HZS Pieniny. 

Záchranári dobrovoľníci sa zlanili aj na breh, ktorý lemuje prielom Dunajca a nieje to dobrá vizitka pre návštevníkov. Vrece naplnili odpadkami za pár sekúnd. "Ja som za to, aby boli takéto akcie čo najčastejšie a na rôznych miestach, len vtedy budeme mať čisté hory," dodal Krzysek Mroscak.

Smeti a skládky sú na Slovensku veľkým problémom. Pritom štát vynakladá veľké peniaze:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy