Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerka zdravotníctva zaviedla štandardné postupy pre lekárov. Pacient by mal dostať všade to isté
Zdielať na

Ministerka zdravotníctva zaviedla štandardné postupy pre lekárov. Pacient by mal dostať všade to isté

BRATISLAVA / Rozdiely v zdravotnej starostlivosti u všeobecných lekárov, špecialistov či v nemocniciach by sa prehlbovať nemali. Práve naopak. Ministerstvo zdravotníctvo zaviedlo do praxe 31 štandardných postupov, ktoré sú pre lekárov záväzné. V praxi to znamená že napríklad starostlivosť o matku a novorodenca musí byť rovnaká v každom nemocničnom zariadení a lekári majú presný návod ako postupovať, a to aj v prípade komplikácii .

Od postupného zavedenia štandardných postupov do praxe ministerka zdravotníctva očakáva kvalitnejšiu, bezpečnejšiu, rovnakú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. "Tento nárok presne zadefinováva, v akom čase, kde a čo má dostať," vraví ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Na štandardoch pre všetky medicínske odbory začalo ministerstvo pracovať ešte v roku 2017 po dvoch rokoch je kompletných a zavedených do praxe 31 štandardov. V schvaľovacom procese je aktuálne ďalších 54 štandardov, a to pre medicínske odbory, kde ľudia na rozdielnu a nekvalitnú zdravotnú starostlivosť doplácajú v súčasnosti najviac. "Množstvo nádorových onemocnení v najbližších rokoch stúpne o asi 30 percent," vraví zástupca ministerstva Ladislav Dušek. 

Štandardy pritom majú zabrániť situáciám, ktoré sú v praxi bežné. "Že napríklad bolesť kolena nepotrebuje na druhý deň hneď MR alebo CT. Je tu určitý štandard, určitá postupnosť, čiže to nie je na tom, že pacient bude dupkať, že chce MR alebo CT," vysvetľuje Kalavská. 

Celkovo 280 štandardných postupov je malou súčasťou veľkej pripravovanej reformy nemocníc, ktorá je však pre odpor politikov stále na papieri. "Stratifikácia ma teraz vôbec nezaujíma. Nech si pani Kalavská vyrieši tieto problémy s Robertom Ficom. Keď mi on povie, že verí, to čo píše pani Kalvaská, čo doteraz nepovedal a ani to asi nepovie," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. 

"Ja sa s Andrejom Dankom nestretávam. Ja svoje kroky koordinujem s pánom premiérom, ktorý je môj priamy nadriadený," reagovala ministerka. 

Pozrite si archívnu reportáž o stratifikácii nemocníc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy