Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nahrávka rozhovoru medzi Kočnerom a Trnkom nadobúda obludné rozmery. TV JOJ zistila, že obsahuje takmer 20 trestných činov
Zdielať na

Nahrávka rozhovoru medzi Kočnerom a Trnkom nadobúda obludné rozmery. TV JOJ zistila, že obsahuje takmer 20 trestných činov

BRATISLAVA / Viac ako hodinu trvajúci rozhovor medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom zverejnený Denníkom N nadobúda obludné rozmery. Televízia JOJ si nechala vypracovať rýchlu právnu analýzu obsahu tohto rozhovoru. Podľa zistení Televízie JOJ by v ich komunikácii mohli policajti nájsť takmer dve desiatky trestných činov.

Prepis údajnej komunikácie medzi Kočnerom a Trnkom, zverejnený denníkom N má dovedna niekoľko desiatok strán. Viac ako hodinová nahrávka, má dokumentovať vzťah tejto dvojice. Ale aj množstvo možných spáchaných trestných činov.

​Paragraf 189, 190, 192 - Vydieranie, Nátlak, Hrubý nátlak

"Teraz mi povedz pravdu. Prečo ste išli vydierať toho Haščáka. Čo si od toho očakával? Čo si od toho chcel? Do p..e, dobre vieš, že je to môj kamarát,"  zaznelo v nahrávke. Marian Kočner sa má v údajnej nahrávke od Dobroslava Trnku dožadovať vysvetlenia, prečo poza jeho chrbát kupčili s nahrávkou Gorily. Tú si mal v Trnkovom trezore na prokuratúre Kočner odložiť. Podľa analýzy, ktorá je redakcii TV JOJ k dispozícii sa z obsahu komunikácie dajú smerom k finančníkovi Haščákovi vyčítať hneď tri spomínané trestné činy.

Paragraf 269, 319 - Ohrozovanie utajovanej skutočnosti, Založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny

Ak je nahrávka pravdivá a vyšetrovatelia sa ňou budú podrobne zaoberať určite neopomenú ani tieto paragrafy. Podľa nahrávky mal Trnka spolu s Lorantom Košom a Oskarom Bereczkom pripravovať plán na to, ako si za nahrávku Gorily mali od finančníka Haščáka pýtať nemalé peniaze. Navyše podľa zvukového záznamu mali chcieť obchodovať s dôkazným materiálom. "Môžeš mi povedať prečo o tom vedel nejaký Oskar? Môžeš mi to vysvetliť? Ja som ti koľkokrát povedal, že Oskar je k...t?" ozýva sa ďalej z nahrávky. 

Paragraf 326, 327, 340 - Zneužívanie právomocí verejného činiteľa, Marenie úlohy verejným činiteľom, Neoznámenie a neprekazenie trestnej činnosti

V prípade, že by sa vyšetrovanie dostalo do štádia, kde by Trnku polícia obvinila, je veľmi pravdepodobné, že by jeho postupy mohli ohodnotiť týmito paragrafmi. Dobroslav Trnka dlhé roky riadil slovenskú prokuratúru a svojim postavením patril medzi najvplyvnejších ľudí v štáte. Naposledy vo svojej funkcii prokurátora mal v kompetencii kontrolovať prácu iných prokurátorov. "Ty si k..t. Ty si jeden nebetyčný k...t. K...t, k...t, k...tov !" počuť vulgárne označenia z nahrávky. 


Podľa informácií TV JOJ v pondelok strávil Dobroslav Trnka niekoľko hodín v budove Okresnej prokuratúryv Humennom a z objektu mal odísť až okolo siedmej hodiny večer. V Humennom má byť od pondelka na previerke skupina prokurátorov a medzi nimi aj Dobroslav Trnka prišiel kontrolovať činnosť prokurátorov v Humennom. 

Aj keď TV JOJ na členov kontrolnej skupiny narazila po príchode z obeda, odkázali, že s otázkami sa treba obrátiť na Generálnu prokuratúru."Od dnes si má pán doktor Dobroslav T. čerpať dovolenku. Ako dlho, to vám momentálne neviem povedať," informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. Na ťahu je teda samotný Trnka, ktorý v utorok  komunikoval iba s médiami, ktoré si sám vybral. "Ak to bude uverejnené a zverejnené seriózne, tak potom budem k tomu ďalej hovoriť aj s ostatnými médiami. Čo je momentálne produkované, tak to je strašné," vyjadril sa samotný Dobroslav Trnka.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy