Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V kauze odobratých mobilov mala odvahu pred súdnu radu predstúpiť iba sudkyňa Haitová
Zdielať na

V kauze odobratých mobilov mala odvahu pred súdnu radu predstúpiť iba sudkyňa Haitová

BRATISLAVA / Komisia súdnej rady si mala v pondelok v kauze odobratých mobilov vypočuť stanoviská troch sudkýň, jedného sudcu a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Ich účasť bola dobrovoľná a podľa toho to aj dopadlo. Prišla iba bratislavská krajská sudkyňa - Andrea Haitová - sestra bývalej štátnej tajomníčky Jankovskej . No jej príchod i odchod sprevádzali špeciálne manévre.

Na vypočutie pred súdnou radou prišla iba jedna sudkyňa. Prišla s ochrankou a odišla zadným vchodom. Andrea Haitová pri príchode na súdnu radu neprehovorila, jej spoločník iba upozornil médiá na to, čo si neželá.

Bratislavská krajská sudkyňa, podľa zistenia Denníka N, približne po hodinovom vypočutí zmizla zadným vchodom, ktorý sa bežne nepoužíva. A hneď potom sa vytratili aj dvaja bodyguardi. Čoho sa tak obávala, že ju na vypočutie sprevádzali, sme sa pokúsili zistiť aspoň telefonicky.

O čom Haitová hovorila sa médiá napokon dozvedeli sprostredkovane. "Komisia jej umožnila, aby sa vyjadrila k tým skutočnostiam, ktoré boli jednak uvádzané v médiách a jednak pri tom úkone, kedy ona odovzdala ten telefón. Toto urobila," uviedla predsedníčka komisie Marcela Kosová.  Možnosť vysvetliť svoju verziu, prečo im polícia odobrala mobilné telefóny mali aj Monika Jankovská, Miriam Repáková, Zuzana Maruniaková a Vladimír Sklenka. "Čiže ak nám budú iniciatívne, písomne dávať nejaké stanovisko, je to na nich. My im opätovne nebudeme nejakú účasť umožňovať, túto účasť dostali," dodala Kosová. 

Pripomeňme, že polícia zaistila sudcom mobily len na základe uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci. A to podozrenia z korupcie, zneužitia právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti súdu. Žiaden so sudcov zatiaľ obvinení nebol. "Najhoršie na tom je, že tí ľudia nemajú vôbec žiadnu sebareflexiu. Ja byť v takomto podozrení, idem kade ľahšie," vyjadril sa ostro minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Pokiaľ ide o sudkyňu Haitovú, jej stanovisko v kauze, ktorou sa zaoberá samostatná pracovná skupina HMLA zriadená riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry, zrejme nebolo uspokojivé. Komisia súdnej rady si vyžiadala ďalšie dovysvetľovanie. Dátum, kedy by sa tak malo stať, zatiaľ nie je známy.

Súdna rada si od špeciálnej prokuratúry vyžiadala podrobnejšie informácie, ktoré aj dostala. Gábor Gál by sa mal tie najnovšie od vyšetrovateľov dozvedieť zajtra. "Vieme, máme informácie, že sú tam ďalší ľudia vo vysokých pozíciách, či v justícii, alebo v ďalších štátnych orgánoch," dodal. 

Podľa ministra spravodlivosti v kauze sudcov, ktorých mená sa objavili v Kočnerovej Threeme sa nestačí zaoberať iba tým, či si ešte majú právo obliecť talár. "Ak naozaj spravili to, čo sa píše v tých správach, tak tí ľudia patria do basy," dodal Gál. 

Pozrite si archívnu reportáž o akcii HMLA: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy