Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podnikateľský paradox na východe Slovenska. Voľné miesta sú, no niet ich kým obsadiť
Zdielať na

Podnikateľský paradox na východe Slovenska. Voľné miesta sú, no niet ich kým obsadiť

PREŠOVSKÝ KRAJ / Stovky pracovných miest, ale niet ich kým obsadiť. S takýmito paradoxmi sa stretávajú podnikatelia na východe Slovenska a to aj v regiónoch, kde je stále vysoká miera nezamestnanosti. Na vládu sa obrátila aj firma z Giraltoviec, ktorá síce získala lukratívnu zákazku, no hrozí, že nebude mať kto robiť. Problémom je i to, že mnohí odišli za lepším zárobkom do zahraničia.

Vláda sa pochválila poklesom nezamestnanosti, no na stole má iný problém. Firmy by zamestnali i viac, no hlásia nedostatok kvalifikovaných ľudí. "Máme nahlásených 210 voľných pracovných miest, len štruktúra nezamestnaných je taká, že ich nevieme obsadiť," priblížil ešte v septembri minister práce Ján Richter. 

Giraltovce. Mesto, kde zasadala vláda zasadala počas svojho výjazdového rokovania minulý mesiac. Aj tu sa ozývali podnikatelia, ktorým sa ťažko zháňajú ľudia. A to napriek tomu, že nezamestnanosť tu stále dosahuje viac ako 10%.Tri roky dozadu to bolo ešte horšie. Aj vďaka akčnému plánu klesla nezamestnanosť z pôvodných takmer 20 percent skoro na polovicu.

Je to úspech. No zdá sa, že v evidencii uchádzačov o zamestnanie už akosi niet z čoho vyberať."Paradoxne nás zamestnávatelia z tohto regiónu žiadali, aby sme im umožnili zamestnávať ľudí zo zahraničia," skonštatoval premiér Pellegrini na regionálnom zasadnutí vlády. "Problém pri obsadzovaní pracovných miest má viacero aspektov, na východnom Slovensku ide najčastejšie o problém mzdového ohodnotenia, dochádzania za prácou, ale aj problém exekúcií na účtoch," vysvetľuje Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 

"Keď tu niekto dostane 500 eur, nájom, strava, chce si kúpiť byt...  ťažko," myslí si miestny obyvateľ. "Úrady práce v poradenskom procese sa snažia zvyšovať motiváciu pracovať, poskytujú informácie o možností rekvalifikácií a poskytujú aj informácie pri problémoch s exekúciami," pripomína Mária Hrehová. 

Najväčším problémom sa javí obsadiť remeselné pozície

Predseda vlády vidí dlhodobý problém. O ňom sa však už hovorí niekoľko rokov. Je to slabý záujem o odborné školy. "Sú to profesie, ktoré budú a sú aj dobre platené. Chcem požiadať rodičov, aby nenútili svoje deti všetky študovať na gymnázia a potom následne na hocijakých vysokých školách iba preto, aby mali diplom," žiada Pellegrini. 

Problém nájsť dostatok kvalifikovaných ľudí zažila na vlastnej koži aj firma s čínskym investorom v okrese Bardejov. Tej sa nepodarilo vytvoriť dostatočný počet pracovných miest a tak štát cez ministerstvo pýta späť dotáciu, ktorú dostali. Ide o viac ako pol druha milióna eur. Firma štát zažalovala a ľudia sa boja, čo bude.

Minimálna mzda sa od januára 2020 zvýši. Ministerstvo práce ale negatívne vplyvy nevylučuje: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy