Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Len 16-ročná Afgánka sa omylom ocitla na Slovensku. Neznámy muž ju posadil na zlé lietadlo, namierené mala do Nemecka
Zdielať na

Len 16-ročná Afgánka sa omylom ocitla na Slovensku. Neznámy muž ju posadil na zlé lietadlo, namierené mala do Nemecka

MEDZILABORCE / Má iba 16 rokov a na Slovensku sa ocitla omylom, keď v Grécku nasadla do nesprávneho lietadla. Smola sa však na dievča z Afganistanu neprestala lepiť ani potom. Tínedžerka je momentálne v špeciálnom zariadení v Medzilaborciach.

S nikým sa nechcela rozprávať, odmietala jedlo a nikomu neverila. Takto vyzerali prvé dni dievčaťa z Afganistanu na východe Slovenska. "Bolo utiahnuté, smutné, nekomunikatívne. Ja som ju videl usmiať sa až po troch alebo štyroch dňoch," uviedol riaditeľ Centra pre deti a rodinu v Medzilaborciach Vladislav Fejo. Dôvod na úsmev nemala. Jej cieľovou krajinou je Nemecko. V Grécku ju neznámy muž posadil na lietadlo, ktoré ju malo dopraviť do Viedne. Podľa všetkého ale netrafili správny let a Afgánka sa tak ocitla na letisku v Bratislave. "Zase sa nalepila na ňu tá smola, že išla na toaletu a mala batožinu, ktorú nechala pred toaletou, no a opustená batožina na letisku je vždy podozrivá," dodal Fejo. 

Ochrana letiska ju zaistila a ukázalo sa, že dievča navyše cestovalo s falošnými dokladmi. Už niekoľko dní je v zariadení pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. Zo začiatku odmietala vyučovanie slovenského jazyka. Jej snom je odísť do Nemecka za príbuznou. To však nebude jednoduché. "Ten proces by bol veľmi zdĺhavý, lebo tam by sme museli mať 100 percentnú istotu, že tá teta je skutočne teta anie človek, ktorý je pre ňu ohrozením," vysvetlil Fejo. 

V špeciálnom zariadení sú umiestnené aj ďalšie deti z Afganistanu. Niektoré z nich pomáhajú aj pri tlmočení, keď sem umiestnia nového zverenca. "V tom je tá výhoda, že už môžu komunikovať s tými novými a poskytovať im informáciu na úrovni ich veku," dodal riaditeľ centra, v ktorom je mladá Afgánka. 

Mladá Afgánka si na nové prostredie už zvykla- láskavý prístup zamestnancov a profesionálna starostlivosť sú v tomto zariadení na prvom mieste. Tínedžerka ale všetkých prekvapila, keď odmietla ísť na nákupy. "Myslím, že dievčatá na Slovensku aj v Afganistane sú rovnaké, takže aj to sa časom zmení, veď potrebuje nejaké ošatenie," uviedol Fejo. Napriek tomu, že zamestnanci domova vysvetľujú mladým cudzincom možné riziká, tí sa takmer pravidelne pokúšajú o útek."Vylúčiť, že sa o tom bude pokúšať nemôžem. Ale my sa budeme snažiť, aby sme ju presvedčili, že pre ňu chceme len to najlepšie a chceme jej pomôcť," povedal Fejo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy