Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O mladomanželské pôžičky je pre prísne pravidlá minimálny záujem. Poslanci preto chystajú zmenu
Zdielať na

O mladomanželské pôžičky je pre prísne pravidlá minimálny záujem. Poslanci preto chystajú zmenu

BRATISLAVA / Od prvého júla požiadalo o mladomanželský úver so štartovacím jedno-percentným úrokom iba 35 mladých rodín. Štátny fond rozvoja bývania im požičal necelý milión eur. Na účte mu však ostáva ďalších 14 miliónov a čas na podanie žiadosti o pôžičku podporovanú štátom sa kráti. Poslanci strany MOST- HÍD preto prichádzajú so zmenou legislatívy.

V čase od 1. júla do konca októbra tohto roka si mladomanželia môžu požičať od štátu úver so štartovacím jednopercentným úrokom na kúpu aj rekonštrukciu domu či bytu.

Navrhovatelia zákona pritom očakávali stovky žiadostí, no sú ich len desiatky. Aj preto poslanci strany MOST-HÍD navrhujú zmenu legislatívy. Rozhodovať o zmenách pri čerpaní mladomanželských pôžičiek budú poslanci na najbližšej parlamentnej schôdzi.

Navrhujú zmenu výšky príjmu zo štvor na päť násobok životného minima a predĺži sa čas na podanie žiadosti o úver od uzavretia sobáša. "Nastavujeme to na 5-násobok životného minima a ďalšia podmienka, ktorá bola pre nás na úpravu, aby na účely tohto zákona boli manželia, ktorí uzavreli manželstvo do troch rokov od uzavretia sobáša," vraví poslankyňa NR SR za Most-Híd Irén Sárközy. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy