Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Byrokracia či problémy v školstve. Župani sa sťažujú na spoluprácu so štátom
Zdielať na

Byrokracia či problémy v školstve. Župani sa sťažujú na spoluprácu so štátom

PEZINOK / Problémy so stredným školstvom, či príliš byrokratické procesy čerpania eurofondov. To sú len niektoré z tém, ktoré riešia samosprávne kraje. Župani sa sťažujú, že spolupráca so štátom, konkrétne s niektorými ministerstvami, nie je ideálna.

Predsedovia vyšších územných celkov sa schádzajú raz za štvrťroka, vždy v inom kraji, tentoraz to bolo na zámku v Pezinku. Úsmevy na spoločnej fotografii sú jedna vec, realita však býva spravidla vážnejšia. Napríklad v strednom školstve je podľa županov problémom zastaralý normatív financovania ešte z roku 2008. Sporná je aj vyhláška ministerstva školstva, ktorou sa určujú maximálne počty žiakov prvých ročníkov. "Vždy s tým boli problémy, neboli dáta, údaje. Očividne aj ministerstvo školstva s tým má problém, pretože jednak chýbajú tie údaje a dáta a jednak sme sa nedohodli na všetkých tých veciach, ktoré sú vo vyhláške," uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. "Táto vyhláška bola zverejnená v zákonom stanovenej lehote. Je zverejnená na stránke slov-lex.sk medzi právnymi predpismi. Účinnosť nadobudla 1.10.2019," informovala Andrea Pivarčiová, hovorkyňa ministerstva školstva. 

Ďalšou problematickou oblasťou je podľa šéfov VÚC prebyrokratizovaný systém čerpania eurofondov, nespokojní sú najmä s tým, ako sa ku ich projektom správa agrorezort. "V tomto prípade ministerstvo pôdohospodárstva a to zdržuje celý tento proces, nie vyššie územné celky, nie mestá, nie obce," povedal košický župan Rastislav Trnka. "V súčasnosti je úspešne nakontrahovaných takmer 1400 projektov v sume viac ako 1 miliarda eur. Úroveň čerpania nezávisí iba od riadiaceho orgánu, ale od všetkých partnerov zapojených do realizácie projektov a ich kontroly," dodal Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. 

Zhruba o mesiac by malo byť veľké rokovanie županov, ZMOS, Únie miest aj predsedu vlády a niektorých ministrov, aby určité problémy vyriešili, ak je to možné. "Má byť tak dlho očakávaná debata o prevetraní, respektíve o lepšom uchopení samosprávnych kompetencií," povedal trnavskí župan Jozef Viskupič. "Hrozí výpadok daní, reálne to budeme vidieť až v budúcoročných rozpočtoch," dodal Milan Majerský, prešovský župan

Súvisiace články

Najčítanejšie správy