Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Univerzitná nemocnica má nové CT. Pacienti pri vyšetrení dostanú menšiu dávku žiarenia
Zdielať na

Univerzitná nemocnica má nové CT. Pacienti pri vyšetrení dostanú menšiu dávku žiarenia

BRATISLAVA / Lekári Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch už začali pracovať s novým CT prístrojom, ktorý má byť šetrnejší k pacientovi. TV JOJ zisťovala, aký je rozdiel medzi zariadením, ktoré používali na Kramároch doteraz, a tým novým, ktoré stálo 1,3 milióna EUR. Aj toto CT obstaralo Ministerstvo zdravotníctva.

Na prvý pohľad sú obe CT prístroje podobné, pre lekárov a pacientov je to ale obrovský rozdiel. "Staré CT obsahuje 16 detektorov, ktoré vytvárajú obraz. V novom je 22-krát viac detektorov, ako v starom CT, čiže 320, takže je obraz kvalitnejší," uviedol Anton Šoka, vedúci lekár CT pracoviska na Kramároch, UNB. 

​Vyšetrenie na novom CT je výrazne kratšie. "Samotné vyšetrenie sa skráti o polovičku oproti starému. A to znamená, že pacient dostane menšiu dávku žiarenia," vysvetlil Anton Šoka. Na príklad, tá istá pacientka s močovými kameňmi absolvovala prvé vyšetrenie na starom prístroji, a potom kontrolné na novom a rozdiel je obrovský. "Videli sme, že pri rovnakom rozsahu vyšetrenia, u rovnakého pacienta, bola dávka tretinová," poznamenal lekár špecialista, Tomáš Tvrdík. "Stroj na základe prvotného scanu určí, aké dávky má použiť tak, aby bola optimalizovaná čo najnižšia dávka a zároveň zachovaná určitá kvalita obrazu," dodal špecialista. 

Lekári hovoria, že oveľa jednoduchšie zisťujú teraz aj ložisko cievnej mozgovej príhody. Vyšetria aj pacientov, ktorí sa vyšetrovali ťažko. "Tento stroj umožňuje aj scanovanie pomocou objemového náberu dát u pacientov, ktorí nespolupracujú, sú pod vplyvom alkoholu alebo sa hýbu. Ak vystihneme správny moment, tak dokáže nascanovať celý mozog za zlomok sekundy," objasnil Tomáš Tvrdík.

Staré CT slúžilo 15 rokov a momentálne ostáva ako záloha. Aj nové zariadenie, kvôli údržbe, budú musieť na jeden deň v mesiaci odstaviť. Vtedy poslúži to staré. Doteraz nemohli vyšetrenia robiť vôbec. "Museli sa odkladať, všetky ťažké vyšetrenia sa museli voziť do iných nemocníc," dodal Anton Šoka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy