Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Alarmujúce zistenia. Takmer tri štvrtiny stredoškolákov sa údajne stretli s ponižovaním zo strany učiteľa
Zdielať na

Alarmujúce zistenia. Takmer tri štvrtiny stredoškolákov sa údajne stretli s ponižovaním zo strany učiteľa

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Väčšina žiakov stredných škôl a študentov vysokých škôl na Slovensku sa stretla s rôznymi formami ponižovanie zo strany učiteľov. Vyplýva to z výsledkov rozsiahlej štúdie mimovládnej organizácie Mesa 10 o stave slovenských školstva.

"Alarmujúcim zistením je, že takmer tri štvrtiny stredoškolákov uviedli, že sa stretli často, čas od času alebo aspoň raz s tým, že učiteľ ponižuje žiakov pred spolužiakmi (napríklad používa prezývky, zosmiešňuje je a podobne)," upozornila organizácia. Ponižovanie zaznamenalo aj takmer 60 percent vysokoškolákov.

Podľa štúdie z obdobia 2017 až 2019, učitelia na slovenských školách nie sú dostatočne pripravení na to, aby zvládali rôzne vyučovacie metódy či poznali potreby jednotlivých žiakov. Príprava na učiteľskú profesiu prebieha zastaranými metódami. Organizácia zároveň pripomína, že odmeňovanie učiteľov nie je dostatočné a ich spoločenské uznanie nezodpovedá náročnosti povolania.

Doteraz sa verejná debata o stave slovenských školstva zamerala hlavne na nedostatočné platové ohodnotenie učiteľov a na výsledky medzinárodných porovnaní, podľa ktorých slovenskí žiaci majú horšie výsledky v porovnaní s priemerom krajín združených v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Slovensko začalo zvyšovať mzdy učiteľov. Napríklad tento rok v septembri stúpli platy začínajúcim pedagógom, ďalšie zvýšenie zárobkov všetkých učiteľov je naplánované na začiatok budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy