Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodičovský príspevok sa výrazne zvýši. Prezidentka podpísala aj novelu o dôchodkovom strope
Zdielať na

Rodičovský príspevok sa výrazne zvýši. Prezidentka podpísala aj novelu o dôchodkovom strope

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rodičovský príspevok bude od budúceho roka razantne vyšší. Novelu zákona už odobrila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ho podpísala. Pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, pôjde o nárast zo súčasných 220,70 eura na 370 eur. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, sa rodičovský príspevok zvýši o 50 eur na 270 eur.

Rodičovský príspevok sa zvýši o 150 eur približne polovici zo 140 tisíc poberateľov tejto dávky. Ide o rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a z tohto dôvodu splnili podmienky nároku na materskú dávku zo Sociálnej poisťovne. Druhú polovicu poberateľov rodičovského príspevku tvoria rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a materskú dávku zo Sociálnej poisťovne nedostávali. Tejto skupine rodičov rodičovský príspevok stúpne o 50 eur mesačne. Zvýšenie týchto rodinných dávok by si malo zo štátneho rozpočtu v budúcom roku vyžiadať 145 miliónov eur.

Prezidentka podpísala aj novelu o dôchodkovom strope 

Podpis hlavy štátu pribudol aj pod novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa konkretizujú podmienky zavedenia ústavného stropu na vek odchodu do dôchodku. Určovanie dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu, teda podľa rastúcej priemernej strednej dĺžky života, sa od začiatku budúceho roka zruší.

Vek odchodu do dôchodku sa pre všetkých ľudí stanoví priamo v prílohe zákona, a to podľa ročníka narodenia, pohlavia a počtu vychovaných detí. Strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov sa bude uplatňovať na mužov a bezdetné ženy, ktorí sa narodili v roku 1966 a neskôr. Mužom a bezdetným ženám sa tak bude dôchodkový vek zvyšovať do roku 2030.

Hranica penzijného veku 63,5 roka sa bude týkať žien s jedným dieťaťom, ktoré sa narodili v roku 1964 a neskôr. Limit na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov sa bude vzťahovať na ženy s dvomi deťmi, narodené v roku 1961 a neskôr. Strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roka sa bude týkať žien s tromi a štyrmi vychovanými deťmi, ktoré sa narodili v roku 1962 a neskôr a žien s piatimi a viac deťmi, ktoré sa narodili v roku 1965 a neskôr. V prílohe k zákonu bude tiež uvedený znížený dôchodkový vek pre mužov, ktorí vychovali deti, a to pre prípady, kedy nemožno výchovu týchto detí zohľadniť žene. Takáto situácia by nastala napríklad vtedy, ak žena zomrie pred dovŕšením dôchodkového veku.

Novela zákona rieši aj situáciu žien, ktoré odišli, alebo ešte len odídu do predčasnej penzie pred 1. januárom budúceho roka a pri stanovení dôchodkového veku sa im nezohľadnila, resp. nezohľadní výchova dieťaťa. V týchto prípadoch Sociálna poisťovňa sama z úradnej povinnosti nanovo určí dôchodkový vek týchto žien a zníži ho adekvátne počtu vychovaných detí. "To znamená, že týmto poistenkyniam sa skráti obdobie od vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku, za ktoré sa im znižovala suma predčasného starobného dôchodku, čím sa im zvýši suma predčasného starobného dôchodku," objasnil rezort práce a sociálnych vecí. Nárok na vyšší predčasný dôchodok vznikne týmto ženám spätne k 1. januáru 2020.

Pozrite si reportáž aj o ďalších návrhoch zákonov. Medzi nimi je aj daň na cigarety. Aké názory majú na vyššie rodičovské príspevky?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy