Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oravským obciam venuje vláda 400 tisíc eur. Odškodniť ich chce za ťažkú zimu
Zdielať na

Oravským obciam venuje vláda 400 tisíc eur. Odškodniť ich chce za ťažkú zimu

ORAVA / Obce na Orave v okrese Námestovo si prilepšia až o takmer 400 tisíc eur. Vláda takýto balík peňazí uvoľnila ako refundáciu po extrémne ťažkej zime na prelome rokov 2018-2019. Kalamita vtedy nesmierne zaťažila obecné pokladnice. Dá sa povedať, že všetky peniaze investovali do snehu. Ale napríklad o opravách škôlok či iných investičných akciách vraj môžu iba snívať.

Oravská Lesná je obec, v ktorej sa snehová kalamita prejavila v plnej sile. Aj tu bola vyhlásená mimoriadna situácia. "Táto zima v našej obci zhltla viac ako 110 tisíc eur, je to náklad, aký sme neočakávali," poznamenal starosta Oravskej Lesnej Marek Majdiš. 

V dedine pri odpratávaní snehu pracovali desiatky profesionálnych hasičov, dobrovolných hasičov, vojakov a to z viacerých kútov Slovenska. "Schválené náklady na záchranné práce pre región Orava v dôsledku tohtoročného sneženia v mesiaci január sú rapídne vyššie oproti predchádzajúcim rokom z toho dôvodu, že predchádzajúce zimy neboli také výdatné," vyhlásil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Napríklad Oravská Lesná dostane takmer 85 tisíc eur. "Tá dotácia, ktorú schválila vláda, nám výrazne pomôže, pretože sme túto zimu prečerpali rozpočet niekoľko násobne," zhodnotil Majdiš. 

S rekordnou snehovou nádielkou sa v zime vytrápili aj v Mútnom

Takúto zimu si tu nepamätajú. "Táto zima bola extrémna v tom, že za týždeň napadlo dva metre snehu, to je fakt extrém," myslí si starosta Mútneho Marián Murín. "Na každú zimu nejakých 50 až 70 tisíc eur je zimná údržba našich ciest, toto boli fakt náklady navyše," dodal. 

Od vlády dostali približne 70 tisíc eur. Novoť dostala viac ako 20 tisíc eur. Dokonca počas mimoriadnej situácie tu vrtuľníkom zhadzovali sneh z vrcholcov stromov, aby sa nepolámali pod ťarchou ťažkého snehu. "Pevne verím, že táto zima bude výrazne miernejšia, pretože to bolo veľmi ťažké," uzavrel Majdiš. 

Silný vietor v Nitre si vyžiadal obete: Mesto tvrdí, že na zlý stav stromu, ktorý zabil chlapca, upozorňovali dávno: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy