Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Silný vietor v Nitre si vyžiadal obete: Mesto tvrdí, že na zlý stav stromu, ktorý zabil chlapca, upozorňovali dávno
Zdielať na

Silný vietor v Nitre si vyžiadal obete: Mesto tvrdí, že na zlý stav stromu, ktorý zabil chlapca, upozorňovali dávno

NITRA / Stav dvoch chlapcov, na ktorých sa v pondelok v Nitre zrútil konár stromu, je stabilizovaný. Toľko šťastia však nemal ich 14-ročný spolužiak, ktorý neprežil. Stalo sa to počas silného vetra. Mesto tvrdí, že na zlý stav topoľa údajne upozorňovalo už pred vyše pol rokom.

K tragédii došlo v pondelok, keď sa žiaci 8. triedy vracali aj s učiteľkou z branného cvičenia po cyklotrase. Skupinka 8 detí prechádzala popri strome, ktorý sa pod vplyvom silného vetra zrútil na 3 chlapcov. 14-ročný chlapec bol na mieste mŕtvy, tragédiu tam deň potom pripomínal zapálený kahanec. Dvaja zranení chlapci sú stále v nemocnici.  "Jeden z chlapcov je aktuálne po operácii, ich stav je ale stabilizovaný," vyjadrila sa hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra Tatiana Timková.  

Na deti spadol mohutný konár topoľa, je vidieť, že je poriadne vysušený. "Všetko je hnilé, je vidieť, že je to hnilé drevo," povedal jeden z obyvateľov mesta.  V Nitre však bol v pondelok silný vietor, na čo vopred upozorňovali aj výstrahy. V škole sa ku tragédii nevyjadrujú. "Máme v Nitre jednu meteorologickú stanicu na letisku, tam boli nárazy vetra 87 km/h., ale máme tu rieku Nitru, ktorá tade preteká. Je všeobecne známe, že údolím toho koryta môže rýchlosť výraznejšia," uviedol meteorológ Peter Jurčovič. 

Mesto ale tvrdí, že pozemok, na ktorom stojí práve ten strom patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku. Údajne už v marci ich upozorňovali na to, že viaceré stromy tam majú nevyhovujúci stav. Medzi nimi bol aj topoľ. "Upozorňovali sme konkrétne aj na tento strom. Ten strom tam už nemusel stáť," vyjadril sa za mesto hovorca Henrich Varga.

Vodohospodári tvrdia, že podľa uzatvorenej zmluvy je za bezpečnosť na cyklotarse zodpovedné mesto Nitra. Vodohospodári tam vraj obhliadku robili na jar, aj so zástupcom mesta. "Označil 2 stromy určené k výrubu, ku ktorého realizácii sa zaviazalo mesto Nitra. Stav predmetného stromu určil zamestnanec mesta ako vyhovujúci," uviedol v stanovisku referent komunikácie SVHP Tomáš Januš. 

Okolnosti prípadu vyšetruje polícia ako všeobecné ohrozenie.

Viac sa dozviete aj v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy