Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerka zdravotníctva potrebuje 150 miliónov. Bez nich dôjde k uťahovaniu opaskov
Zdielať na

Ministerka zdravotníctva potrebuje 150 miliónov. Bez nich dôjde k uťahovaniu opaskov

BRATISLAVA / Rezort financií v utorok rokoval s ministerkou zdravotníctva o dofinancovaní rezortu. Andrea Kalavská žiada 150 miliónov eur. Ak sa vraj ministerke nepodarí vyrokovať takú vysokú sumu, následky v priebehu najbližších týždňov pocítia pacienti.

Ak v najbližších dňoch rezort financii neuvoľní a nedofinancuje zdravotnícky sektor vo výške 150 miliónov eur, zdravotníci začnú uťahovať svoje opasky, na úkor seba aj pacientov. "Peniaze tento rok aspoň nejaké musia prísť," uviedol zdravotný analytik Tomáš Szalay.

Podľa zdravotníkov je suma 150 miliónov eur minimum na udržanie súčasného stavu. "My za asociáciu súkromných lekárov sme od začiatku prezentovali náš návrh aby bolo dofinancovaný ambulantný sektor o 50 miliónov eur. Pokiaľ nebudeme mať finančné zdroje, tak budeme redukovať finančné zdroje pre zamestnancov," uviedol prezident Asociácie slovenských lekárov Marián Šóth.

"Za asociáciu nemocníc je to suma 10 miliónov a suma vznikla tak, že došlo k nárastu benefitov, to znamená sociálne balíčky, minimálna mzda, mzdy," hovorí viceprezident Asociácie nemocníc Igor Pramuk.

"Za asociáciu laboratórií pociťujeme najväčší problém s tvorbou nadlimitných výkonov a na tento rok to činí od 10 do 20 miliónov eur," uviedol člen asociácie laboratórií Vladimír Ježek.

Už pred zhruba dvoma týždňami minister financií vyzval ministerku zdravotníctva k presným dátam koľko a komu treba. Z časti mu niečo dodané bolo,podklady ale stále vraj nie sú kompletné. "Ministerstvo financií čaká na kompletné podklady a čísla od rezortu zdravotníctva a najnovšiu daňovú prognózu, ktorá bude zverejnená koncom tohto týždňa," povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

"Mali sme stretnutie s ministerstvom financií aj s riaditeľkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne, všetci vnímame túto potrebu, dofinancovania takže na presnej sume sa doladíme asi v piatok," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy