Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Štát posiela ženám pozvánky na mamografiu
Zdielať na

Štát posiela ženám pozvánky na mamografiu

BRATISLAVA / Najrozšírenejšia forma rakoviny - rakovina prsníka je stále podceňovaná. Ministerstvo zdravotníctva preto spúšťa štátom riadený skríning, aby ženy chodievali na preventívne prehliadky. Poisťovne v týchto dňoch začali posielať ženám pozvánky na mamografické vyšetrenie. Mesačne by takúto výzvu mali dostať tisíce Sloveniek.

Skríningová mamografia vie odhaliť aj nádor veľkosti hrášku. A to aj o niekoľko rokov skôr, ako si hrčku dokáže žena sama nahmatať. Preventívnu prehliadku, na ktorú majú ženy nárok však stále zanedbávajú.

Skríning sa rozhodol podporiť aj obchodný reťazec. Hrášok ako symbol prevencie by mal pripomenúť prehliadku a spomenúť si môžeme napríklad aj pri príprave hráškovej polievky.

Ženy budú pozývané do preverených pracovísk, ktorých je na Slovensku zatiaľ 10. Do konca roka by ich malo byť 25.

Poisťovna Dôvera dodáva: "Práve v tomto týždni odosielame prvým 1500 poistenkám list s pozvánkou na preventívne skríningové mamografické vyšetrenie."

"Poistenky budeme pozývať k mesiacu narodenia v príslušnom kalendárnom roku a pôjde o asi 9000 poisteniek mesačne," vyjadrila sa Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Poisťovna Union klientom odkazuje: "V tejto fáze posielame pozvánky najrizikovejším skupinám našich poisteniek a tie sú vo veku 50 až 69 rokov."

Lekári neustále zdôrazňujú, že prevencia zachraňuje životy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy