Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tisíce žien narodených koncom 50. rokov sa sťažujú na dôchodkový strop. S koaličným riešením nesúhlasia
Zdielať na

Tisíce žien narodených koncom 50. rokov sa sťažujú na dôchodkový strop. S koaličným riešením nesúhlasia

BRATISLAVA / Problém nespravodlivého odchodu do dôchodkov, na ktorý už niekoľkokrát upozorňovala Televízia JOJ sa dostal do parlamentu. V rámci opravy ústavného zákona o dôchodkovom strope, koalícia chcela vyriešiť diskriminované ženy narodené v rokoch 1958 - 1960. Tie ale s koaličným riešením spokojné nie sú. Bližšie im bolo riešenie, s ktorým prišla opozícia.

Problém sa dotýka údajne až 111 tisíc matiek, narodených v trojročnom rozpätí konca 50. rokov. Zákon o dôchodkovom strope totiž pri odchode do penzie práve v ich prípade nebral do úvahy počet vychovaných detí. A práve to sa stalo veľkým kameňom úrazu. "Aj nám prináleží za jedno dieťa 6 mesiacov," vyjadrila sa za Iniciatívu dotknutých žien Emília Mitterpachová. Problém je v tom, že dotknuté ročníky žien, ktoré vychovali svoje deti namiesto ústavou garantovaných 6 mesiacov za jedno dieťa, musia podľa aktuálneho stavu pracovať podstatne dlhšie. Koalícia po kritike prišla s kompromisným riešením ešte minulý týždeň.  

"Ten kompromis sa nám myslím, že podarilo zabezpečiť. Treba povedať, že tento pozmeňovák bude stáť daňových poplatníkov 30 miliónov eur," uviedol minister práce Ján Richter. Ani tým sa však diskrimináciu žien nepodarilo odstrániť úplne.  Dotknuté ženy sa neuspokojili a novelu z Richterovej dielne kritizujú. "Sedem mesiacov na dve deti, to sa mi nezdá spravodlivé. Keďže má byť 6 mesiacov za jedno dieťa," vyjadrila sa jedna z dotknutých žien.

Pomoc preto hľadali u opozície, ktorá chce svojim návrhom garantovať rovnaké pravidlá pre všetky ženy. "Predkladáme pozmeňujúci návrh, ktorý má za cieľ pomôcť ženám, ktoré pre tento štát poctivo odpracovali roky svojho života," vyhlásila Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR (Sme rodina).

"Tí, ktorí vládnu, by mali uznať svoju chybu a mali by pripraviť lepšie riešenie. Respektíve podporiť to, čo navrhla pani Krištúfková," vyjadril svoj názor k problematike Jozef Mihál (SPOLU).  V parlamentnom hlasovaní pozmeňovák opozície neprešiel. Ako sa dalo predpokladať, koaličná väčšina odhlasovala ten svoj. Jeho predkladateľ Ľubomír Vážny ale ženám sľubuje kompenzáciu v dôchodkoch. 

Určovanie dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu, teda podľa rastúcej priemernej strednej dĺžky života, sa od začiatku budúceho roka zruší. Vek odchodu do dôchodku sa pre všetkých ľudí stanoví priamo v prílohe zákona, a to podľa ročníka narodenia, pohlavia a počtu vychovaných detí. Strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov sa bude uplatňovať na mužov a bezdetné ženy, ktorí sa narodili v roku 1966 a neskôr. Mužom a bezdetným ženám sa tak bude dôchodkový vek zvyšovať do roku 2030. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok schválil parlament.

Hranica penzijného veku 63,5 roka sa bude týkať žien s jedným dieťaťom, ktoré sa narodili v roku 1964 a neskôr. Limit na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov sa bude vzťahovať na ženy s dvomi deťmi, narodené v roku 1961 a neskôr. Strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roka sa bude týkať žien s tromi a štyrmi vychovanými deťmi, ktoré sa narodili v roku 1962 a neskôr a žien s piatimi a viac deťmi, ktoré sa narodili v roku 1965 a neskôr. V prílohe k zákonu bude tiež uvedený znížený dôchodkový vek pre mužov, ktorí vychovali deti, a to pre prípady, kedy nemožno výchovu týchto detí zohľadniť žene. Takáto situácia by nastala napríklad vtedy, ak žena zomrie pred dovŕšením dôchodkového veku.

Parlamente sa ale rokovalo aj o zvyšovaní rodičovských príspevkov. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy