Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kežmarskí hasiči zasahovali na rieke Poprad. Do vody opäť unikla neznáma látka
Zdielať na

Kežmarskí hasiči zasahovali na rieke Poprad. Do vody opäť unikla neznáma látka

KEŽMAROK / Kežmarskí hasiči od rána zasahovali na rieke Poprad. Zo zatiaľ neznámeho zdroja priamo do vodného toku vytekala neznáma látka.

Vytekajúcu neznámu látku do rieky Poprad si v utorok ráno všimol rybár, nahlásil to zamestnancovi mesta a ten ihneď zalarmoval pomoc. Neznáma látka vytekala z malého výpustu nad riekou. "Ráno o ôsmej bol na mesto ohlásený únik neznámej látky do rieky Poprad," vysvetľuje primátor Kežmarku Ján Ferenčák. 

Kežmarskí hasiči urýchlene vložili do vody sorbčné hady a materiál, ktorý zabránil tomu, aby látka do vody ďalej tiekla. "Nebolo nejako veľké množstvo. Vzhľadom na to, že je daždivé počasie, tak s dažďovou vodou tá neznáma látka odtekala do vody," upresňuje veliteľ zásahu Maroš Vaverčák. 

Nejde pritom o prvý podobný zásah na tomto mieste. Pred troma týždňami sa stalo to isté. "Asi pred troma týždňami takýto zásah," dodáva Vaverčák. "Vyzerá, že aj tá látka je tá istá," skonštatoval Ferenčák. 

Odkiaľ látka vyteká a kto je za to zodpovedný, zatiaľ známe nie je, rovnako ako samotný zdroj úniku. "Smeruje skôr k úniku ropných látok, v nadväznosti buď na železničnú stanicu alebo na blízku cestu," myslí si Ferenčák. 

Nejde o prvý prípad 

Živočíchy a rastliny sú však na tomto úseku rieky ťažko skúšané. O pár metrov nižšie totiž z bývalých kasární už desať rokov vyteká vykurovací olej a znečisťuje vodný tok

Tento problém by sa ale o pár týždňov mal definitívne vyriešiť. Už len jeden podpis delí mesto i firmu od začatia zásadných výkopových prác. "Momentálne je po procese verejné obstarávanie na podpise u pána ministra. Štát prevzal túto záťaž, že ju odstráni, to sú nevyčísliteľné škody, ktoré uchránime," priblížil Ferenčák. 

Žena (85) sa pri požiari udusila vo vlastnom dome. Tragédii nedokázal nikto zabrániť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy