Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod Tatrami sa konal špeciálny zber zemiakov. Po technike si ľudia odvážali úrodu kočíkmi i fúrikmi
Zdielať na

Pod Tatrami sa konal špeciálny zber zemiakov. Po technike si ľudia odvážali úrodu kočíkmi i fúrikmi

PODTATRANSKÝ REGIÓN / Keď začali poľnohospodári pod Tatrami so zberom zemiakov, dozvedeli sa o tom aj ľudia z okolitých osád. Na už vyzbieranom poli si totiž vedia nakopať zásoby aj na celú zimu. Úrodu si odvážali v kočíkoch, fúrikoch a niektorí si po nazbierané vrecia prišli aj autami.

Na jednom z podtatranských zemiakových polí najskôr pozbierala úrodu technika a potom prišla na rad špeciálna zemiaková brigáda. Zemiaky sa zbierajú na takmer 40 hektárovej ploche, to čo po strojoch zostane slušne uživí niekoľko rodín. Zberači nám prezradili,že počas jesene a zimy, je to pre ich chudobné rodiny podstatnou časťou jedálnička. "Mne o tom prišla suseda povedať, že aby som si išla zemiaky kopať, že pustia. Keby nepustili, tak by som ani neprišla, nejdem lebo ja nechcem mať problémy s políciou," uviedla obyvateľka Krížovej Vsi. 

"No toto im musíme povoliť, lebo inak by bola situácia nezvládnuteľná, predpokladám že podľa toho čo vyzbierali tak je to nejakých 200 až 300 kíl na hektár," povedal konateľ Zemiakarskej spoločnosti Stanislav Tremko. 

Konateľ firmy, ktorá zemiaky na poli vlastní povedal, že to, čo zostáva po zbere v zemi, im chýbať nebude a keď to týmto ľuďom pomôže, nemajú s tým problém. "Oni ako súkromné osoby tak pre nich je to dosť, pre nás sú to minimálne straty," povedal Tremko.

Jediná podmienka zo strany poľnohospodárov, ktorá by mala byť dodržaná je tá, aby ľudia nechodili pomedzi stroje a nevyberali zemiaky z ešte nepooranej hriadky. Ak tieto pravidlá dodržia, môžu si toho nakopať koľko len chcú a je to navyše úplne zadarmo

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy