Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zvýšenie učiteľských platov o desať percent sa týka len začínajúcich pedagógov. Tí starší dostali pár eur
Zdielať na

Zvýšenie učiteľských platov o desať percent sa týka len začínajúcich pedagógov. Tí starší dostali pár eur

BRATISLAVA / Zvyšovanie platov učiteľov nepomohlo urobiť toto povolanie atraktívnejším ani pre nových potenciálnych učiteľov, a už vôbec nie pre tých, ktorí ho vykonávajú roky. Vyplýva to z vyjadrení Slovenskej komory učiteľov. Ministerstvo školstva ale tvrdí, že za tejto vlády rástli platy učiteľov najviac v histórii.

"Výrazné navýšenie platov v celom rezorte školstva až o 38 % medzi septembrom 2016 a prvým januárom 2020, je naozaj motiváciou, ktorá pomôže zlepšiť životný štandard našich učiteľov," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Slovenskej republiky. 

Ministerské prepočty a percentá sú jedna vec, druhá je to ako sa zvýšenie platov učiteľov aj reálne dotýka ich peňaženiek. A to najmä tých, ktorí majú za sebou niekoľkoročnú prax. "Mne pani ministerka po 30-rokoch pridá 12€. Tak asi tak," hovorí Miroslava Mičjanová, učiteľka s 30-ročnou praxou.

"Budem mať vyšší plat o 5€. To na vyšší životný štandard a potreby ako také asi naozaj nestačí," tvrdí Michal Hlatký, učiteľ s 15-ročnou praxou. 

Najviac pociťujú zvyšovanie platov začínajúci učitelia. To je ale podľa Slovenskej komory učiteľov stále v porovnaní s inými povolaniami nízke. "Nástupný plat začínajúcich je 831 eur. Nástupný plat pracovníkov prevádzky obchodu na pozícii predavač – pokladník je napríklad 930 až 963 eur," povedal Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov. 

Pri tomto porovnávaní ale šéf školských odborov upozorňuje na krátky čas, počas ktorého sa platy učiteľov zvyšovali. "Keď hovoríme o začínajúcich pedagogických zamestnancoch, tak k 31.12.2018 mal plat 690€ a k 1.1.2020 bude mať 915€ a keď ešte ostane na škole, po roku ide cez 1000€, to znamená, že má navýšenie cez 300 eur," hovorí Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Napriek tomu sa do škôl noví učitelia veľmi nehrnú. "Z poslednej analýzy portálu edujobs.sk vyplýva, že len 11% z absolventov, učiteľských odborov ide reálne učiť a toto vyplýva aj z môjho vlastného prieskumu, ktorý robím každý rok medzi svojimi študentami," uviedla vysokoškolská učiteľka budúcich učiteľov.

Dôvodov je podľa Slovenskej komory učiteľov niekoľko. A stále sú to tie isté, pre ktoré išli do ulíc aj v roku 2015. Je možné sa vrátiť k tomu, čo sme pred tými 4 rokmi, keď sme začali štrajkovať prezentovali. Všetky tieto body, ktoré tu máme dnes môžeme vyhodnotiť, že sú nesplnené.

"Slovenská komora učiteľov dlhodobo nezmyselne kritizuje všetky dobré a pozitívne kroky a opatrenia, ktoré ministerstvo školstva pod vedením Martiny Lubyovej urobilo v prospech učiteľov," dodala Pivarčiová.

Školské odbory narozdiel od Slovenskej komory učiteľov situáciu v školstve až tak negatívne nevnímajú. "Áno, sú tam veci, ktoré potvrdzujeme, ale niektoré sú tak ako keby boli vytrhnuté z kontextu," dodáva Ondek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy