Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Muž dostal od úradu práce na piatich osobných asistentov desaťtisíce eur. Traja z nich ale o ničom nevedeli
Zdielať na

Muž dostal od úradu práce na piatich osobných asistentov desaťtisíce eur. Traja z nich ale o ničom nevedeli

BAŠKOVCE/HUMENNÉ / Úradu práce tvrdil, že potrebuje osobných asistentov. Požiadal o príspevok až na piatich ľudí a to mu aj schválili. Ukázalo sa však, že 45-ročný muž peniaze použil na iný účel a to nie je všetko.

Polícia prípad rieši od apríla ako zločin subvenčného podvodu. Z vyšetrovania vyplýva, že muž žiadal o príspevok na osobnú asistenciu ešte v roku 2006. Úrad práce ho schválil. Podľa polície bol v roku 2012 schválený príspevok navýšený a priznaná suma sa zvýšila aj o rok neskôr. Peniaze však nešli tam, kde mali. Žiadateľ peniaze použil aj na iný účel.  "45-ročný muž z obce Baškovce počas uvedených období uvádzal päť mužov ako osobných asistentov, pričom traja z nich o ničom ani len nevedeli," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Ostatní dvaja síce osobnú asistenciu vykonávali, ale neboli im vyplatené všetky peniaze. Polícia muža obvinila s tým, že úrad práce mu neoprávnene vyplatil takmer 45-tisíc eur. "Klient predkladá výkaz o počte hodín vykonanej osobnej asistencie, príspevok je vyplácaný klientovi a ten ho ďalej vypláca svojmu asistentovi/asistentom," vysvetlila Mária Hrehová, kancelária generálneho riaditeľa ÚPSVaR. Za skutok hrozí obvinenému v prípade dokázania viny väzenie až na 10 rokov.

"O spôsobe vrátenia spreneverných finančných prostriedkov a rovnako aj o tom, kto je povinný ich vrátiť, rozhoduje súd," poznamenala Hrehová. Nejde o jediný takýto prípad. Podľa úradu práce od roku 2011 bol neplatne poskytnutý príspevok na osobnú asistenciu až 40 prípadoch. A to z dôvodu uvedenia nepravdivých informácií vo výkazoch. "Vo finančnom vyjadrení ide u sumu približne 250 tisíc eur," informovala Hrehová, kancelária generálneho riaditeľa ÚPSVaR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy