Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanecké prázdniny sa skončili, lavice v parlamente sa zapĺňajú
Zdielať na

Poslanecké prázdniny sa skončili, lavice v parlamente sa zapĺňajú

BRATISLAVA / Po dvoch neúspešných pokusoch o mimoriadne rokovanie parlamentu sa dnes začala riadna septembrová schôdza. Po prázdninách čaká na poslancov vyše 150 návrhov zákonov, z ktorých mnohé sú i súčasťou sociálneho vládneho balíčka.

Schôdza parlamentu sa začala o 13:00, už doobeda ale zasadali viaceré výbory, napríklad výbor pre sociálne veci, kde sa hovorilo o financovaní sociálnych služieb, zvyšovaní rodičovského príspevku, či riešení problémov s dôchodkami ročníkov 1958-59. Toto všetko by malo byť pretavené aj do zákonov na aktuálnej schôdzi. 

Na programe je 150 návrhov zákonov, schôdza teda bude asi patriť medzi tie dlhšie. Poslanci by sa mali venovať personálnym veciam, keďže vedenie Národnej rady je po odchode Lucie Nicholsonovej do európskeho parlamentu oslabené. Opozícia, konkrétne SaS, ktorej táto pozícia patrí, navrhuje na podpredsedu NR SR Ľubomíra Galka. Nie všetci z koalície sú ale ochotní za toto meno zahlasovať.

Ľubomír Galko nám potvrdil, že predseda Národnej rady Andrej Danko od neho žiada nejaký ďalší dokument, napriek tomu, že podľa neho už predložil všetko čo bolo treba. Andrej Danko žiada akýsi poverovací dekrét od predsedu strany, ktorá ho nominuje, teda od Richarda Sulíka. Vzťahy medzi Sulíkom a Galkom momentálne nie sú úplne ideálne.

Zatiaľ nie je isté, kedy sa uskutoční tajná voľba podpredsedu Národnej rady. Hneď na úvod budú mať poslanci na stole návrh zákona o sudcoch a prísediacich, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová nepodpísala ako jeden z prvých.

Obávala sa totiž protiústavnosti, konkrétne v bode, ktorý by mal sudcom, v prípade, že sa rozhodnú kandidovať v parlamentných či komunálnych voľbách za nejakú politickú stranu prikázať vzdať sa talára, nemohli by teda byť sudcami. Podľa prezidentky tu chýbali presné časové obmedzenia a to mohlo hroziť protiústavnosťou. Toto by mali poslanci upraviť a zákon potom vstúpi do platnosti, keďže bolo prelomené veto prezidentky.

Bol to dokonca opozičný poslanecký návrh, ktorý vládna koalícia schválila. Mnoho zákonov je súčasťou sociálneho balíka v hodnote stoviek miliónov. Minister financií Kamenický vyzval koaličné strany aby výrazne začali šetriť, pretože vyrovnaný rozpočet je ohrozený už tento rok a treba spísať a schváliť ten budúcoročný. 

Poslanci Národnej rady budú musieť schváliť nástupcu Lucie Nicholsonovej, ktorá odišla do európskeho parlamentu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy