Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pamiatku obetiam holokaustu si uctili zástupcovia židovskej komunity, ale aj Pellegrini či Čaputová
Zdielať na

Pamiatku obetiam holokaustu si uctili zástupcovia židovskej komunity, ale aj Pellegrini či Čaputová

BRATISLAVA / Predseda vlády Peter Pellegrini, prezidentka Zuzana Čaputová, zástupcovia židovskej komunity a ďalší hostia sa v pondelok stretli v Bratislave, aby si uctili pamiatku obetí holokaustu. V pondelok bol totiž pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. 9. september 1941 bol dňom, ktorý odštartoval tragédiu pre viac než 70 tisíc židovských občanov vtedajšieho Slovenského štátu.

K dnešnému dňu je to už 78 rokov, čo vtedajšia vláda prijala tzv. Židovský kódex. "Vtedy 9. septembra 1941 bol prijatý Židovský kódex, najtvrdšie protižidovské nariadenia," vysvetľuje Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry. 

Prikazovali evidenciu a označovanie Židov, výrazne obmedzili občianske práva - napríklad voliť alebo nakladať s majetkom. K najtvrdším ustanoveniam patrili nútené práce v koncentračných a pracovných táboroch.

Transport prvých tisíc židovských žien vypravili v marci 1942 z Popradu, posledný vyviezol celé rodiny v októbri toho istého roka. Do koncentračných táborov odviezli 58-tisíc Židov, z ktorých prežilo len niekoľko sto. Druhá vlna deportácií od jesene 1944 zasiahla približne 13-tisíc ľudí.

Na slávnostné pokladanie vencov k Pamätníku holokaustu v Bratislave prišli zástupcovia židovskej obce na Slovensku i zo zahraničia, predstavitelia vlády na čele s premiérom Petrom Pellegrinim, ktorý sa vo svojom prejave za našu krajinu ospravedlnil. "Preto mi dovoľte, aby som sa potomkom obetí holokaustu za to úprimne a hlboko ospravedlnil," vyhlásil premiér Peter Pellegrini. 

Zároveň dodal, že je hrdý na tých Slovákov, ktorí riskovali vlastné životy, aby chránili prenasledovaných. "Už viac ako 500 Slovákov bolo štátom Izrael udelené vyznamenanie Spravodliví medzi národmi," dodal Pellegrini. 

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Múzeum holokaustu v Seredi a v Bratislave sa zúčastnila na čítaní mien obetí holokaustu v Mestskom divadle P.O.Hviezdoslava, kde boli vystavené plagáty a fotografie k pamätnému dňu obetí holokaustu.

Vojnový hrdina odhalil pamätník obetiam oboch veľkých vojen. Až 74 rokov po oslobodení obce, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy