Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pätina mladých v minulom roku neštudovala ani nepracovala. V mama hoteloch vedú dievčatá
Zdielať na

Pätina mladých v minulom roku neštudovala ani nepracovala. V mama hoteloch vedú dievčatá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pätina mladých ľudí na Slovensku vo veku 20 až 34 rokov v minulom roku nepracovala ani sa nevzdelávala. Vyplýva to z najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostatu. Najviac, a to až takmer 29 percent mladých neštudujúcich a nepracujúcich v tomto veku má Taliansko, nasleduje Grécko s 27 percentami a Bulharsko, a Rumunsko, obe zhodne na úrovni 21 percent.

Vo veku 20 až 34 rokov neštuduje ani nepracuje jeden zo šiestich Európanov. To predstavuje až 15 miliónov mladých ľudí. Slovensko je v tomto smere podľa analytičky Lenky Buchlákovej nelichotivo na popredných priečkach v rámci 28 krajín Európskej únie.

V minulom roku sme skončili na piatej pozícii. "Počet ľudí, ktorí sa v tejto vekovej kategórii vzdelávajú alebo pracujú, sa naprieč európskymi krajinami značne líši. Napríklad najmenej nevzdelávajúcich sa a nepracujúcich majú Švédi (8 percent), nasleduje Holandsko (8,4 percent), Luxembursko (9,9 percent) a Malta (10,1 percent)," tvrdí Buchláková. V európskom meradle je podľa nej viac žien, ktoré neštudujú a nepracujú vo veku 20 až 34 rokov, a to až 20,9 percent, u mužov to je 12,2 percent.

Slovensko má pritom jeden z najnižších podielov mladých vo veku 16 až 29 rokov, ktorí sú ohrození chudobou či sociálnym vylúčením. Zo susedných krajín sa pred nami ocitla len Česká republika, ktorá má v tejto skupine 12,1 percent mladých, čo je takmer o päť percentuálnych bodov menej ako na Slovensku. "V tejto štatistike na rozdiel od podielu mladých žien a mužov v mama hoteli neslávne vyhrávajú dievčatá nad chlapcami, ktoré sú častejšie ohrozené chudobou či sociálnym vylúčením. Dotvára to nelichotivé prvenstvo Slovenska v rámci rovnosti mužov a žien, ktoré sú na tom horšie napríklad v získavaní práce či sú menej platovo ohodnotené ako muži," uviedla Buchláková.

Nezamestnaní majú šancu nájsť si prácu napríklad pri obnove kultúrnych pamiatok po celom Slovensku. Pozrite si archívnu reportáž.

Celkovo bolo mladých vo veku 16 až 19 rokov ohrozených chudobou či sociálnym vylúčením v rámci krajín EÚ v minulom roku približne tretina, čo predstavuje takmer 22 miliónov mladých ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy