Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chovatelia ošípaných sa uchyľujú k predčasným zabíjačkám. V prípade nákazy prídu o prácu i o mäso
Zdielať na

Chovatelia ošípaných sa uchyľujú k predčasným zabíjačkám. V prípade nákazy prídu o prácu i o mäso

KAMENICA NAD CIROCHOU/TOPOĽOVKA / Aj keď hornému Zemplínu sa africký mor prasiat zatiaľ vyhýba, chovatelia ošípaných robia jednu zabíjačku za druhou. Berú to ako poslednú šancu mať úžitok z niekoľkomesačného chovu. Vedia, že mor klope na dvere a ak príde, zvieratá skončia v kafilérke. Mnohí do úvahy berú i to, že v regióne majú najväčšiu ošipáreň na východnom Slovensku. V prípade výskytu nákazy budú desiatky pracovných miest v ohrození.

Situácia je vážna. Chovateľov k zabíjačkám nabádajú aj starostovia. "Dohodli sme predčasné zabíjačky, aby sa do tejto lokality v našom regióne mor nerozšíril," uviedol starosta obce Topoľovka Štefan Ladičkovský. Chovatelia tvrdia, že ohľad brali aj na veľkochovy v Topoľovke a v Kamenici nad Cirochou. Ide o najväčší chov na východnom Slovensku. Ročne vyprodukujú asi 70 000 odstavčiat. "Ani som si nevedel predstaviť, že v dedine sa niečo vyskytne a ohrozíme aj veľkochov," povedal chovateľ z Kamenice nad Cirochou Alexander Bugyi.

Drobnochovatelia sa pre predčasné zabíjačky rozhodli aj preto, že je to šanca ako mať z niekoľkomesačného chovu osoh. "V prípade, že príde k nákaze, príde špeciálna jednotka, budú likvidovať všetko bez ohľadu na to, či to je alebo nie je choré. Prídu o tú jatočnú ošípanú. Nevieme ešte ako je to s likvidáciou, platením kafilérie, sľúbené majú, že dostanú peniaze, ale za to nikdy nekúpia toľko mäsa, koľko si vychovali," povedal riaditeľ farmy Topoľovka a Kamenica nad Cirochou Julián Škerlik. 

Ak by sa nákaza vyskytla priamo na hospodárskom dvore, pre farmu to znamená koniec. O prácu by prišlo asi 50 ľudí. "Aj situácia zamestnanosti nás k tomu nabádala, aby sa urobili opatrenia. Sú to živitelia rodín, prišli by o príjem," dodal Ladičkovský.

Farma je už teraz v špeciálnom ochrannom režime. Veterinárom odovzdávajú na kontrolu vzorky krvi. Ak by sa nákaza vyskytla čo i len v blízkosti farmy, opatrenia by sa ešte viac sprísnili. "Dve percentá z predpokladaného predaja, ktorý budeme mať, musíme vzorky krvi dať vyšetriť predtým, než pôjdu vonku. Stále je to hrozba. Najhorším činiteľom je človek. Mor dokáže preniesť človek. Človeku to neškodí, či potravou alebo v rukách, na tele," dodal Škerlik. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy