Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Len pred týždňom pripravila búrka v Tatrách o život päť ľudí. Horská služba vyzýva ľudí, aby zbytočne neriskovali
Zdielať na

Len pred týždňom pripravila búrka v Tatrách o život päť ľudí. Horská služba vyzýva ľudí, aby zbytočne neriskovali

BRATISLAVA / Západnými Tatrami sa pred týždňom prehnala búrka, počas ktorej blesky zabili piatich turistov. Slovák, ktorého zasiahol blesk na vrchu Pachoľa, zostáva naďalej v nemocnici. Horská služba vyzýva ľudí, aby zbytočne neriskovali.

"Pozeráme SHMU väčšinou, všetky radary, búrky, takže dosť sme pripravení, chodíme ráno a búrky bývajú väčšinou poobede," vysvetľuje turistka. "Dennodenne sa pýtajú ľudia, či už prostredníctvom mailov alebo telefonátov, ale to je celoročná záležitosť, čiže nejaký zvýšený nápor neevidujem," konštatuje Roman Švanda, náčelník HZS Západné Tatry. 

Po tragických udalostiach spred týždňa poľské úrady chodník vedúci na Giewont uzavreli. Na slovenskej strane Západných Tatier, kde po údere bleskom zahynul 29 ročný Čech, je situácia bez obmedzení. "Chodníky sú priechodné bez obmedzenia, nenašli sme, žeby boli poškodené reťaze, kramle alebo iné zabezpečenia," približuje Švanda. 

Počasie počas prázdninového víkendu 

Zisťovali sme, aké počasie čaká na turistov v slovenských horách počas posledného prázdninového víkendu. "V priebehu piatka bude cez Slovensko prechádzať studený front, už bude síce dosť rozpadnutý, ale budú sa na ňom vyskytovať prehánky a búrky, najmä v severných okresoch územiach Slovenska," hovorí meteorológ Michal Hazlinger. 

Tie môže podľa meteogológov, najmä popoludní, sprevádzať blesková činnosť, intenzívne zrážky a nebezpečné môžu byť aj silné nárazy vetra. V priebehu soboty a nedele sa vyčasí. "Bude prevládať pokojné počasie tlakovej výše, čiže zrážková činnosť už len minimálna, už to budú búrky z tepla, tie sa budú vyskytovať skôr popoludní ako dopoludnia," dodal Hazlinger. 

Počasie v horách je premenlivé 

Treba ale rátať s tým, že počasie v horách je veľmi premenlivé. Ani pred týždňom, keď Západné Tatry zasiahla silná búrka, meteorológovia nezverejnili pre daný deň žiadne výstrahy. "Zisťovali sme ráno, aké bude počasie, ale na dnes búrky nehlásili a vidíte, aj tak tu hrmí," opisuje turista. Ak vás zastihne nečakaná búrka, urýchlene si to namierte dole z hrebeňa alebo vrcholu. Ak sa dá, snažte sa búrke utiecť.

Čo sa v tragický deň v Tatrách udialo? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy