Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Škola pre niektorých začne opravnou maturitou. Čaká na ňu viac ako tisíc maturantov
Zdielať na

Škola pre niektorých začne opravnou maturitou. Čaká na ňu viac ako tisíc maturantov

Archívna reportáž

Posledné maturitné skúšky sprevádzala nespokojnosť žiakov i učiteľov. Prečo? Pozrite si archívnu reportáž.

BRATISLAVA / Spolu 1 035 žiakov sa prihlásilo na opravný termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky. V tomto roku sa uskutoční v dňoch od 3. do 5. septembra na 45 vybraných stredných školách po celom Slovensku.

Na utorok 3. septembra sú naplánované testy externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky z predmetov slovenský jazyk a literatúra. Prihlásených je 301 žiakov. V ten istý deň sa uskutoční aj opravná maturita z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra na školách s vyučovacím jazykom maďarským – bude sa týkať 17 žiakov.

O deň neskôr, v stredu 4. septembra, budú žiaci písať test externej časti alebo internej časti maturitnej skúšky z vybraného cudzieho jazyka. Najviac žiakov čaká opravná maturita z anglického jazyka na úrovni B1 – 395. V poradí ďalšími najpočetnejšie zastúpenými sú nemecký jazyk úrovne B1 a anglický jazyk úrovne B2, z ktorých si bude externú časť alebo písomnú formu internej časti maturitnej skúšky opravovať po 67 žiakov. Opravnú maturitu budú žiaci písať aj z ruského jazyka, pričom na všetky tri úrovne náročnosti sa ich prihlásilo spolu 17.

Štvrtok 5. september bude posledným dňom opravného termínu externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky. Prihlásilo sa naň 175 žiakov, ktorí budú písať test externej časti maturity z matematiky.

Neúspešní maturanti mali možnosť prihlásiť sa na opravnú maturitu riaditeľovi svojej školy do 30. júna 2019. Podmienkou bolo, že nesmú byť neúspešní z viac ako dvoch predmetov v riadnom, respektíve v náhradnom termíne maturít a musia úspešne ukončiť posledný ročník štúdia. Ak neuspejú ani v septembrovom termíne alebo sa na septembrový termín neprihlásili, budú mať možnosť vykonať opravný termín externej časti alebo písomnej formy internej časti maturitnej skúšky počas riadneho termínu externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky v roku 2020. Na tento termín sa môžu prihlásiť do 30. septembra 2019. Opravný termín externej a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky organizačne zabezpečuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) v spolupráci s odbormi školstva okresných úradov v sídle krajov. 

Posledné maturitné skúšky sprevádzala nespokojnosť žiakov i učiteľov. Prečo? Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy