Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
VIDEO: Blesky na oblohe spôsobili divadlo. Udreli aj do Dankovho stožiaru pred NR SR?
Zdielať na

VIDEO: Blesky na oblohe spôsobili divadlo. Udreli aj do Dankovho stožiaru pred NR SR?

BRATISLAVA / Aj keď sú ešte parlamentné prázdniny, pri Národnej rade sa v noci poriadne blýskalo. Bratislavu a jej okolie zasiahli silné búrky s bleskami. Tie do zeme udreli aj v blízkosti nového stožiara. Tento moment zachytilo viacero fotografov súčasne.

Na prvý pohľad to vyzerá, že blesk priamo zasiahol stožiar, ktorý si pred budovou slovenského parlamentu presadil jeho predseda Andrej Danko. Autor fotografie Adam si ale nie je úplne istý, či blesk naozaj zasiahol stožiar. "Fotil som z Koliby odkiaľ vidno celú Bratislavu. Vyzerá to, že blesk išiel do stožiara, ale bolo to skôr blízko neho," povedal fotograf Adam Kováč. 

Tesný zásah bleskov pocítil a videl aj amatérsky fotograf a pozorovateľ búrok. "Bola to rana.Ten prvotný šok prišiel, adrenalín vystúpil. Stál som medzi stožiarom a medzi vlastne Dunajom. V momente ako udrel ten blesk, prakticky som prestal vnímať, bral som všetko, čo som mal a utekal do auta," povedal zriaďovateľ skupiny Severe weather Slovakia Tomáš Ralbovský. 

Kancelária Národnej rady stožiar zabezpečila pri jeho stavbe až dvomi bleskozvodmi. "Stožiar je uzemnený podľa všetkých bezpečnostných a preventívnych noriem. Navyše je uzemnený nad rámec a to až na dvoch miestach,"  vyjadril sa hovorca predseda NR SR Tomáš Kostelník.

"To, ktorým smerom sa tento blesk vydá, záleží na tom aké sú podmienky v atmosfére v tom danom okamihu, kedy blesk vzniká. Nedá sa to predpovedať kedy spadne, nedá sa povedať do akého bodu udrie," vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová.  Výstrahy pred búrkami pokračujú aj v nedeľu, a to takmer pre celé Slovensko.

Viac o postavení Dankovho stožiaru sa dozviete TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy