Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Rezort školstva sa rozhodol zatraktívniť vysokoškolské štúdium. Budú doktorandi poistencami štátu?
Zdielať na

Rezort školstva sa rozhodol zatraktívniť vysokoškolské štúdium. Budú doktorandi poistencami štátu?

BRATISLAVA / Rezort školstva sa rozhodol zatraktívniť vysokoškolské štúdium. Chce tak urobiť prostredníctvom študentských pôžičiek a zásadných zmien pre doktorandov. Pri pôžičkách chce zvýhodniť podmienky a z doktorandov plánuje urobiť poistencov štátu. Študentská rada vysokých škôl bojuje za tieto zmeny už viac ako rok.

Na rezorte školstva od septembra vznikne pracovná skupina, v ktorej všetky dotknuté strany budú riešiť akým spôsobom by sa dala novelizovať legislatíva. Vlani bolo na študentské pôžičky vymedzené viac ako dva a pol milióna eur. Pol milióna z toho ale zostalo nevyčerpaných. Pôžičky boli podľa ministerky schválené na sto percent, nastali ale problémy s čerpaním. Požiadalo o ne takmer 1500 študentov. "Sú to veci, ktoré treba riešiť nastavením lepších parametrov a práve na tom budeme v budúcnosti pracovať. Aby viac študentov mohlo čerpať pôžičky, aby boli pre nich atraktívnejšie," uviedla Martina Lubyová, ministerka školstva SR. "Ja pevne verím, že sa priblížime k vyspelým krajinám, kde študenti vo veľkom čerpajú pôžičky," povedal Rufolf Kropil, prezident rektorskej konferencie. "Atraktivita študentských pôžičiek v posledných rokoch bohužiaľ klesala aj z toho dôvodu, že nebol dostatok finančných prostriedkov. Avšak teraz sme v lepšej fáze," dodal Bálint Lovász, predseda Študentskej rady VŠ. 

Suma financií, ktorú Fond na podporu vzdelávania poskytne študentom sa navýšila. Študentská rada má niekoľko návrhov ako pôžičky zatraktívniť. "Navrhujeme, aby sa zaviedli 0 percentné študentské pôžičky bez úrokovej sadzby pre študentov, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia," doplnil Bálint Lovász.

  • 0 % úroková sadzba pre študentov zo znevýhodneného prostredia
  • Garancia, že pôžičku môže automaticky dostať každý študent
  • Pôžička vo vyššej sume pre študentov, ktorí majú rodiny do 29 rokov
  • Podpora študentov pri štúdiu v zahraničí

Veľká zmena sa plánuje aj pre doktorandov, teda študentov tretieho stupňa štúdia. Tí doteraz na svoju mesačnú réžiu dostávajú len štipendium. Sociálne krytie zo štátu nemajú. Ak ho chcú, musia si ho platiť sami. Ide pritom až o 3500 doktorandov. "To nie je len o dôchodkoch. Tam máte nemocenské, tam máte úrazové poistenie, invalidné. Toto je istá miera istoty," dodal Bálint Lovász.

  • Štipendium pre doktoranda na treťom stupni štúdia
  • Pred obhajobou dizertačnej práce 675 eur
  • Po obhajobe dizertačnej práce 786,50 eur

Čo doktorandi reálne zažívajú popísala jadrová chemička Eva, ktorá takéto štúdium nedávno ukončila. Tvrdí, že títo študenti to nemajú ľahké. "Napríklad, keby študentka tretieho stupňa otehotnela, nemá nárok na materskú dovolenku," povedala Eva Viglašová, doktorandka a podpredsedníčka ŠRVŠ. Preto si podľa Evy musí doktorandka veľakrát vybrať dieťa alebo školu. Náročná situácia nastáva aj v prípade vážneho úrazu takéhoto študenta. "Bohužiaľ nemá nárok na žiadnu formu ani toho dôchodkového ani ivalidného poistenia. Nemáte do 30 sociálne krytia, ani sa vám to neráta do dôchodku, takže vy ste v takom časopriestore. Určite fér to neni," doplnila doktorandka. 

Posun doktorandov medzi sociálnych poistencov by štát ročne stálo približne 7 miliónov eur. Ministerka školstva je za to odhodlaná zabojovať. "Nemôžu mať benefity z ďalších druhov sociálneho poistenia. Preto je našim cieľom spoločne napomôcť tomu, aby sa vrátili medzi sociálnych poistencov," povedala Martina Lubyová.

Na to je ale dôležitý aj súhlas rezortu práce. Okrem toho predseda Študentskej rady vysokých škôl upozorňuje aj na ďalší problém, a to najväčšiu mieru odlivu našich študentov. "Zo všetkých krajín OECD zo Slovenska uteká najviac študentov do zahraničia a to je veľmi alarmujúce číslo, lebo týchto mladých ľudí nehradia mladí ľudia možno z Ukrajiny alebo z rozvojových krajín," dodal Bálint Lovász. 

Súvisiace články