Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V tábore skúšali chemický pokus zvaný Faraónov had, nepodaril sa. Jedno z detí utrpelo vážne popáleniny
Zdielať na

V tábore skúšali chemický pokus zvaný Faraónov had, nepodaril sa. Jedno z detí utrpelo vážne popáleniny

ROKYCANY / Vážnym zranením troch detí sa skončil neúspešný chemický pokus - Faraónov had, ktorý robili vychovávateľky na prímestskom tábore. Jedno dievča záchranári s vážnymi popáleninami previezli vrtuľníkom do nemocnice. Čo sa stalo, vyšetruje polícia.

Prímestský tábor "Čtyřlístek" v českých Rokycanoch mal na záver týždenného programu robiť chemický pokus, takzvaný Faraónov had. Pri ňom sa zapálila zmes etanolu, cukru a jedlej sódy. Podľa záchranárov začala zmes nekontrolovateľne vybuchovať a plamene zasiahli tri deti, a dve vychovávateľky. Jedno dievča museli s ťažkými popáleninami tváre a hrudníka transportovať vrtuľníkom na špeciálnu kliniku do vinohradskej nemocnice v Prahe. Je vo vážnom stave. "Jej zdravotný stav bol veľmi vážny až kritický," informovala Mária Svobodová, hovorkyňa plzenskej záchrannej služby. 

Ďalšie dve popálené deti odviezli záchranári do popáleninového centra Fakultnej nemocnice Plzeň. "Ošetrili sme chlapca a dievča mladší ako 15 rokov, ktorí mali zranenia popálenín na dolných končatinách. Neboli závažné ale vyžadovali ošetrenie v nemocnici," dodala Svobodová. Ešte večer na miesto vyrazila kriminálka, obhliadala miesto nešťastia a hovorila so svedkami. Vychovávateľky boli z nepodareného pokusu otrasené. "Na miesto vyrazili rokycanskí kriminalisti, vo veci zahájili trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví z nedbalosti," dodala policajná hovorkyňa Dagmar Brožová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy