Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Cez víkend nás čakajú vysoké teploty. Opatrní musia byť turisti v horách
Zdielať na

Cez víkend nás čakajú vysoké teploty. Opatrní musia byť turisti v horách

BRATISLAVA / Záver pracovného týždňa je prevažne oblačný a teplý. Vyskytujú sa aj prehánky, búrky. Teplota je nad 30°C v tých najteplejších lokalitách našej krajiny. Pred nami je víkend, na ktorý máte určite kopu plánov a počasie ich nepokazí.  

Už počas víkendu k nám začne prúdiť teplý vzduch od juhu až juhovýchodu. Noc na sobotu bude teplá a teplo, ba dokonca veľmi teplo a dusno, bude pokračovať aj naďalej. "V sobotu bude oblakov pribúdať počas dňa a najmä v západnej polovici krajiny sa treba pripraviť na častejšie prehánky, alebo aj búrky. Tie môžu byť aj intenzívne a s krúpami," informovala meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia TV JOJ.  Po teplej, na niektorých miestach tropickej noci  bude aj denná teplota vysoká, od 28 do 33, na severe miestami okolo 26°C. Fúkať bude iba slabý vietor, dokonca bude bezvetrie.
Nedeľa bude v teplom a vlhkom vzduchu, opäť s prehánkami a aj intenzívnymi búrkami. Veľmi teplo a dusno! Denná teplota bude v intervale od 30 do 34, na severe okolo 28°C. "Aj začiatok budúceho týždňa bude veľmi teplý a dusný. Často sa budú objavovať prehánky a aj intenzívne búrky. Denná teplota bude v intervale od 28 na severe po 34°C na juhu," pokračovala Jarošová. 

Turisti sa na horách môžu pripraviť na spočiatku jasnú oblohu , ale okolo poludnia sa začne tvoriť kopovitá oblačnosť a objavia sa zrážky, v podobe prehánok, či búrok. Denná teplota vo výške 1500 m bude od 17 do 21°C. "Buďte ale na turistike opatrní a všímaví k zmene vzhľadu oblohy. Ako náhle sa začne základňa oblaku sfarbovať do tmavo šedej farby,  hrozia zrážky a začnite sa obzerať po potenciálnom suchom úkryte. Taký blesk dokáže zasiahnuť aj niekoľko desiatok km od samotného oblaku," upozornila meteorologička. 
Horúce a dusné počasie, môže priniesť aj zhoršenie zdravotného stavu tým, ktorí majú problémy s kardiovaskulárnym systémom, alebo trpia na astmu, či diabetes. "Nezabúdajme teda na ochranu pred páliacim slnkom, dostatočnú hydratáciu tela a najmä, oddýchnuť si v čase okolo poludnia a radšej si svoje povinnosti vybaviť skoro ráno, alebo neskôr večer," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy