Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po smrtiacej búrke v Tatrách sú stále nezvestní traja ľudia. Záchranári ich hľadajú
Zdielať na

Po smrtiacej búrke v Tatrách sú stále nezvestní traja ľudia. Záchranári ich hľadajú

ZAKOPANE / Poľskí záchranári pátrajú v piatok po troch ľuďoch, ktorí sú nezvestní po smrtiacej búrke v Tatrách. Tá si vo štvrtok vyžiadala životy štyroch ľudí. Mnoho ďalších bolo v ťažkom stave prevezených do nemocnice. Televízia JOJ získala zábery priamo zo štítu Giewont niekoľko minút po údere blesku, ale aj rozhovor s ranenými.

Štyria z nich zomreli po zasiahnutí bleskom v Poľsku a jeden na Slovensku. Viac ako 173 osôb utrpelo zranenia. Medzi obeťami zásahu bleskom sú aj dve malé deti vo veku 9 a 11 rokov. Aj napriek obrovskej snahe záchranárov sa ich nepodarilo zachrániť. Mnohí zranení sú ale v kritickom stave. "Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám obetí. Chcem všetkých ubezpečiť, že sa pokúsime poskytnúť miestnym orgánom čo najlepšiu a najadekvátnejšiu pomoc," vyjadril sústrasť Jan Kryzstof. 

"Toto je situácia, ktorú môžeme prirovnať k teroristickému útoku. Zasiahla veľkú skupinu náhodných ľudí. Mnohých ľudí, medzi nimi deti. Popálení, s polámanými končatinami, poranenia na celom tele," priblížil rozsah tragédie náčelník poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby (TOPR) Jan Kryzstof. Podľa jeho slov záchranári momentálne prehľadávajú horský masív Giewont a pátrajú po troch ľuďoch, ktorí sa nevrátili na svoje ubytovanie.

Železný kríž 

Tridsaťštyri ľudí ostáva v piatok stále v nemocniciach v Zakopanom, Krakove a v ďalších mestách. "Podľa všetkého ten blesk zasiahol vrch štítu, čiže železný kríž, z ktorého to preskočilo následne aj na reťaze. Dokonca máme informácie, že po údere blesku ľudia padali na jednu aj na druhú stranu," dodáva Krzystof. 

Na vlastnej koži 

V nasadení boli stovky ľudí – pomáhali všetci – záchranári, hasiči ale aj stráž parku. Z hôr bolo potrebné evakuovať viac ako 170 zranených. Jedným z nich bol aj pán Mateusz. Na štíte sa nachádzal so synom v čase úderu blesku. V ťažkom stave ho vrtuľník previezol do nemocnice v Zakopanom. "Snažili sme sa so synom zísť dole zo štítu a vyhýbať sa železným reťaziam. Keď sme boli v takom úseku medzi dvomi reťazami, vtedy udrel blesk, odhodilo nás a ja som stratil vedomie," opisuje desivé chvíle. 

​Marek mal o niečo viac šťastia. Zásah blesku mu poranil iba časť nohy. "Boli sme práve pri tých reťaziach, pomáhal som jednej pani zísť, keď v tom momente udrel blesk a obaja sme spadli. Až neskôr som si všimol, že mám spálenú nohu," vraví. 

Búrka vyčíňala a zabíjala aj na slovenskej strane: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy