Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Škôlky prijmú len zaočkované deti, platiť bude aj povinná predškolská dochádzka. Čo ale v prípade, že dieťa zaočkované nebude?
Zdielať na

Škôlky prijmú len zaočkované deti, platiť bude aj povinná predškolská dochádzka. Čo ale v prípade, že dieťa zaočkované nebude?

BRATISLAVA / Novelu zákona o tom, že materské školy budú môcť prijať iba zaočkované deti už vláda prijala. Už sa ale objavujú pochybnosti, ako bude fungovať v praxi . V niektorých prípadoch sa totiž novela zákona o zaočkovaní dostáva do sporu s už prijatou novelou zákona o povinnej predškolskej dochádzke.

"Tieto zákony či už z ministerstva školstva alebo ministerstva zdravotníctva sa navzájom vylučujú a dostávajú rodiča medzi dva kamene," poznamenal Branislav Gröhling, poslanec NR SR za SaS. Tento fakt priznal aj jeden z predkladateľov novely zákona o povinnej predškolskej výchove. Ľubomír Petrák ale tvrdí, že sa na to myslelo, a že sa vopred dohodli s ministerkou zdravotníctva. A to na tom, že rezort novelu zákona pripraví tak, aby sa netýkala povinnej predškolskej výchovy detí vo veku 5 rokov a starších. "Lebo by to bolo nezlučiteľné v zásade na jedne strane povinné očkovanie, na druhej strane povinná predškolská výchova. A existuje určité množstvo detí, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkované. A to by nebol správny postup," vysvetlil  Ľubomír Petrák zo Smeru-SD. 

Novela zákona, ktorá upravuje podmienky povinného očkovania detí v predškolskom veku, by mala vstúpiť do platnosti už v januári 2020. Zatiaľ, čo už prijatá novinka o výchove a vzdelávaní vstúpi do praxe až o rok neskôr, v roku 2021.  "Toto bude možno v priebehu jedného roka to prechodné obdobie. Myslíme si, že logiku by to malo mať, ale dúfam, že to bude mať aj efekt," vyjadril sa hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

Čo s 5-ročnými deťmi, ktoré nebudú zaočkované? 

Rezort zdravotníctva dal ale na otázky o možnom rozpore zákonov jasnú odpoveď. U nezaočkovaného 5-ročného dieťaťa bude mať prednosť zákon o povinnej predškolskej výchove. "Čo sa týka predškolského zákona, nakoľko sme komunikovali aj s rezortom školstva. Preto tieto dva zákony sa nebijú. A keď dieťatko bude nastupovať do povinnej predškolskej dochádzky, nebudú sa na neho vzťahovať povinnosti v súvislosti s povinným očkovaním pre dieťatko, ktoré je v škôlke. Pretože to bude definované nie ako škôlka, ale ako predškolské zariadenie,"  informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Podľa hlavného hygienika je novela zákona o povinnom očkovaní škôlkarov platná pre všetky materské školy, a to aj tie súkromné. Okrem toho vyzýva rodičov, ktorí svoje deti nedali zaočkovať, aby toto rozhodnutie zvážili. Tvrdí, že je to veľmi dôležité.  "Za posledné roky sa nám epidemiologická situácia vo výskyte infekčných ochorení zmenila. Mali sme epidémiu mumsu, mali sme nedávno epidémiu osýpiek. Zvládli sme ich, ale to je otázka času, kedy takéto epidémie môžu vypuknúť na rôznych iných častiach Slovenska," upozornil Mikas. 

 Koniec sankciám pre rodičov

Táto novinka prináša aj iné zmeny. Napríklad ruší sankcie pre rodičov. "Bola v minulosti sankcia za odmietnutie očkovania 331 eur. Považujeme ju za neefektívnu," poznamenal hlavný hygienik Mikas. "Pre niektorých rodičov je neočkovať deti - záchrana detí. Takže neviem ako sa vysporiada ministerstvo zdravotníctva aj s touto otázkou a ako chce týchto rodičov reálne donútiť, aby zaočkovali svoje deti," pokračoval Branislav Gröhling. 

Okrem toho pri tejto novele je zásadné aj to nakoľko sa zmeny dotknú nezaočkovaných detí, ktoré už materskú školu navštevujú. Ide najmä o to, či budú musieť byť vylúčené. "Uvedené pravidlá sa nevzťahujú na detičky, ktoré boli prijaté do predškolského zariadenia pred dátumom účinnosti novely zákona," dodala hovorkyňa rezortu.  Novela zákona o povinnom očkovaní bude teraz smerovať do prvého čítania v národnej rade. Poslanci majú na jej odhlasovanie 4 mesiace. 

Viac o povinnom očkovaní aj v rozhovore TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy