Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obyvateľov obce ohrozoval kríž na kostole. Hrozilo, že sa zrúti, a tak museli konať
Zdielať na

Obyvateľov obce ohrozoval kríž na kostole. Hrozilo, že sa zrúti, a tak museli konať

TURNIANSKA NOVÁ VES / Obyvateľov obce Turnianska Nová Ves v okrese Košice - okolie ohrozoval kostol. Trámy na vrchu 30-metrovej kostolnej veže prehnili a hrozilo, že kríž každú chvíľu spadne. Obec sa teda spolu s cirkvou rozhodla konať a kostol opraviť. Žiadne ťažké stroje ale na to nepotrebovali. Medenú guľu a viac než dvojmetrový kríž osádzali dvaja chlapi na vrchol veže ručne.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že osadiť sukňu, guľu a kríž na vrch takmer 30 metrovej kostolnej veže nie je nič náročné. Opak je ale pravdou. Osádzanie trvalo tri dni a veľkú úlohu v tom zohralo aj počasie. "Nemôže pršať, lebo mokré by boli laná a potom by bol problém," povedal zhotoviteľ Gabriel Slivka.

Práve pre dážď si chlapi museli dať na jeden deň aj pauzu. Kontrolovať museli neustále aj rýchlosť vetra. Medená guľa má priemer cca 60 cm, na pohľad teda veľká nevyzerá. Osadiť ju ale navrch 30 metrovej kostolnej veže bolo veľmi náročné. Do medenej gule ukryli obyvatelia aj odkaz pre ďalšie generácie. Spísané v ňom boli mená slúžiacich kňazov v obci, ako aj to, kto sa o opravu kostola zaslúžil.

Rekonštrukcia bola nevyhnutná. Išlo už o bezpečnosť ľudí. "Jednoducho sme to museli vymeniť z bezpečnostných dôvodov, hrozilo zrútenie kríža," povedal starosta obce János Koleszár. "Zhnil tam trám medzi guľou a krížom, vznikol tam priestor, ktorý ostal odkrytý, spadlo by to dole," povedal Slivka. 

Všetko osadili ručne. "Toto je tá výhoda našich techník, že my to vieme urobiť jednoducho, lacnejšie, nepotrebujeme žeriav, nepotrebujeme lešenie, vieme to urobiť len s lanami," povedal Slivka. Náročná práca sa oplatila. Kríž už stojí na svojom mieste a môže opäť robiť obyvateľom radosť. Avšak už bezpečne.

Namiesto s modlitebnou knižkou prišla partia chlapov do kostola so zbíjačkami. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy