Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miško žije v nemeckom detskom domove, matku mu zavraždil otec. Starí rodičia majú s jeho osvojením problémy, zakázali im aj návštevy
Zdielať na

Miško žije v nemeckom detskom domove, matku mu zavraždil otec. Starí rodičia majú s jeho osvojením problémy, zakázali im aj návštevy

PREŠOV / Desaťročný chlapec zo Slovenska vyrastá v nemeckom detskom domove, hoci si ho chcú osvojiť jeho najbližší príbuzní - teta a starí rodičia. Ich niekoľkoročný boj je, zatiaľ, neúspešný. Jeho otec - rodený Grék, sedí v nemeckom väzení, kde si odpykáva trest za vraždu chlapcovej mamy. Nemecké úrady dokonca starým rodičom zakázali navštevovať chlapčeka a odvolávajú sa na to, že súd ešte nerozhodol. Lenže najbližšie pojednávanie bude až na budúci rok.

Videli ho od narodenia, s nimi žil pod jednou strechou. Keď mal Miško 5 a pol roka, odišiel s otcom do Nemecka, kde chodil do škôlky, do školy už mal ale podľa dohody chodiť na Slovensko. V auguste v roku 2016 sa ale všetko zmenilo. Miškovu matku podľa súdu chladnokrvne zabil jeho otec. Celé tie roky počas procesu čakali starí rodičia na spravodlivosť. I na to, že keď padne rozsudok, sa ich vnúčik vráti na Slovensko. Rozsudok je už právoplatný a Miško je stále v Nemecku.

Dnes už má chlapec 10 rokov. Nemecká strana navyše zakázala starým rodičom návštevy. Nemecké dokumenty hovoria o jeho problémovom správaní. Starí rodičia sa tomu ani nečudujú. Miško podľa nich ani netuší, čo sa to okolo neho deje. 

Po vražde sa ho rozhodla osvojiť jeho teta Tonka. Sestra nebohej Veroniky. Jej ako jedinej zo slovenskej strany povolili návštevy. Zopárkrát za ním bola aj v Nemecku. No bojí sa, že bez dobrých právnikov sa im ho nepodarí dostať na Slovensko. 

Rodine pomáha Centrum medzinárodno-právnej ochrany detí a mládeže. Zatiaľ, bez výsledku. Navyše im z Nemecka prišiel list, že sa proces prekladá na iný súd a pojednávania vytýčili až na január. Z listu sa dozvedeli aj to, že kým oni nemôžu, rodina vraha je s malým Miškom v kontakte. "Má pravidelný kontakt u svojej starej mamy z otcovej strany," poznamenala Viera Mitaľová, chlapcova stará mama. 

"Tým, že sa preniesla príslušnosť na iný súd, začíname úplne odznova. Máme skompletizované dva návrhy, čakáme už len na poslednú prílohu,ktorá je rozsudok o tom, že otec bol odsúdený. Chceme dieťa na Slovensko a zároveň odštartovávame ďalší návrh - chceme sa s ním okamžite stretávať," vyjadrila sa Andrea Cisárová, Centrum medzinárodno-právnej ochrany detí a mládeže. "Chlapcovi je vraj lepšie v Nemecku, že tam si zvykol," uviedla stará mama. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy