Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Maliarku pohrýzol pes do ruky. Z pokuty sa vykľul trestný čin
Zdielať na

Maliarku pohrýzol pes do ruky. Z pokuty sa vykľul trestný čin

HUMENNÉ / To, čo malo byť na začiatku potrestané iba pokutou, napokon policajti prešetrujú ako trestný čin. Útok agresívneho psa v Humennom si totiž najviac odniesla pravá ruka mladej ženy. Ide o maliarku a zranenie ju v povolaní na dlho obmedzilo. Žena sa obrátila na prokuratúru a žiadala preskúmať postup polície. Prípad tak rozhýbala iným smerom.

Po útoku má Veronika zdravotné následky. Útočiaci pes ju pohrýzol do prvej ruky. Žena je pritom maliarka a ruka dlhé týždne pre jej povolanie nebola funkčná. Mladá maliarka bola svojim psom na prechádzke. Narazili na inú ženu s dvoma psami. Vtedy došlo k incidentu. "Sme sa im snažili vyhnúť. Pani sa jeden zo psov vytrhol, pribehol k nám a zaútočil na môjho psa. Zahryzol sa mu do krku, zhodil ho na zem, hrýzol do hlavy," opisuje udalosti Veronika. 

Z pokuty trestný čin 

Žena mala pochybnosti o ďalšom prešetrovaní skutku. Policajti totiž vec presunuli na príslušný mestský úrad ako podozrenie z porušovania držania a chovu psov. Veronika sa však obrátila na prokuratúru a žiadala preskúmať postup policajta. Z pokuty je napokon trestný čin. "Ja som maliarka. Moja pravá ruka je veľmi dôležitá," vysvetľuje Veronika. "Poverený príslušník vedie v tomto prípade trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví," potvrdila policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Prečo pes útočil? 

Podľa skúsenej cvičiteľky psov je dôležité zistenie, prečo vlastne k útoku došlo. Vysvetľuje, že pes nikdy neútočí bezdôvodne. Útok je väčšinou výsledkom strachu psa. No príčiny sú aj iné.

"Je malé percento, keď agresivita je zo zdravotných dôvodov, epilepsia, zlý chov, že sa neselektujú chovné zvieratá, keď sa agresivita tiahne po generácie, nemôžeme po šteňati chcieť, aby bol iný, keď to má geneticky zakódované," vysvetľuje trénerka psov a odborníčka na ich problémové správanie Eva Štemberová. 

Vysvetľuje, že väčšinu psov vieme dostať pod kontrolu. Treba na to pomoc odborníka. "Chce to učiť psa, že najlepšia sebaobrana je odísť z konfliktu a nie si robiť priestor zubami," dodáva Štemberová. 

Humenský kynologický klub pravidelne robí semináre a majiteľov učia so psom pracovať. "Hlavne socializácii, výchove psa, spolupráci majiteľa so psom, lepšiemu spolunažívaniu. Mám pocit, že trend sa prikláňa na stranu zodpovedných majiteľov," vraví Monika Vrančíková z klubu. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy