Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dajte si pozor na horúčavy! Meteorológovia vydali výstrahu pre tieto okresy
Zdielať na

Dajte si pozor na horúčavy! Meteorológovia vydali výstrahu pre tieto okresy

BRATISLAVA / Na pondelok platia výstrahy pred teplom aj búrkami. Upozorňujú na to meteorológovia. Záchranári v sobotu museli ratovať na Slovensku 70 ľudí, ktorí kolabovali z horúčav. Dajte si pozor.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí pre južné okresy na západnom, strednom aj východnom Slovensku, kde sa môžu teploty vyšplhať až k 35 až 36 stupňom. Pre severnejšie okresy platí výstraha prvého stupňa, tu môže byť 33 až 34 stupňov. Sever Slovenska ohrozený vysokými teplotami nie je.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami sa týka okresov Bratislava, Senec, Galanta, Nitra, Zlaté Moravce, Dunajská Streda, Šaľa, Nové Zámky, Levice, Komárno, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Košice, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Výstrahy prvého aj druhého stupňa platia od 13:00 do 19:00.

Meteorológovia zároveň varujú pred búrkami, tie hrozia na celom západe, severe aj väčšine stredného Slovenska. Pred búrkami SHMÚ varuje od pondelka 21:00 do utorka 05:00. Upozorňuje, že môžu byť s nimi spojené krátkodobé intenzívne lejaky, pri ktorých môže napadnúť 20 až 40 mm zrážok. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 23 m/s (65 - 85 km/h). "Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov,“ informuje SHMÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy