Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
TV JOJ zisťovala, čo sa za 17 minút od (ne) súhlasu na zadržanie Bödöra zmenilo. Odpovede hľadá už aj polícia
Zdielať na

TV JOJ zisťovala, čo sa za 17 minút od (ne) súhlasu na zadržanie Bödöra zmenilo. Odpovede hľadá už aj polícia

BRATISLAVA / Možná manipulácia s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zadržaniu podozrivej osoby údajne, podľa informácií TV JOJ, náhle zabránil dozorujúci prokurátor. Zisťovali sme, čo sa za 17 minút od súhlasu so zadržaním zmenilo. Prokurátori dnes do toho veľa svetla nevniesli.

Vráťme sa na začiatok príbehu. Svedok Peter Tóth vo svojej výpovedi niekoľkokrát spomenul Norberta Bödöra, ako Kočnerovho komplica s vplyvom na polícii. Dokonca sa podľa neho na sledovaní Jána Kuciaka a ďalších novinárov Bödör mal aj finančne podieľať. Policajti sa teda podľa zdroja televízie JOJ dohodli s prokuratúrou, že Bödöra zadržia. Policajti priniesli návrh, prokurátor ho podpísal.

Sedemnásť minút na to však zavolal vyšetrovateľovi, že to berie späť a Bödöra majú defakto nechať na pokoji. Podľa zdroja televízie JOJ to prokurátor na žiadosť vyšetrovateľa písomne zdôvodnil. Uviedol, že nastala zmena dôkaznej situácie. Rozdiel medzi súhlasom a nesúhlasom so zadržaním Bödöra je však podľa dostupných informácií ani nie polhodina.

Čo sa teda za 17 minút zmenilo?

Túto a ďalšie otázky sme dnes zaslali všetkým dotknutým vyšetrovateľom aj prokurátorom. Polícia nás odkázala na prokuratúru. "Medializované informácie sú značne skreslené a vychádzajú len z jedného tzv. úradného záznamu a pravosť tohto záznamu nebola žiadnym spôsobom overená," vyjadrila sa hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Dozoroví prokurátori ešte doplnili, že o úradnom zázname, ktorý má situáciu takto vykresľovať, dodnes nevedeli. Možné ovplyvňovanie vyšetrovacieho tímu odmietli komentovať. "Je pozoruhodné, že informácie, ktoré spochybňujú prokurátorov ako aj vyšetrovateľov, sa objavujú práve v období, kedy boli zistené dôkazy nasvedčujúce spáchaniu závažného protiprávneho konania viacerými osobami pôsobiacimi na rôznych úrovniach policajných a justičných orgánov," poznamenala Predajňová. 

Z toho teda vyplynuli viaceré otázky. 1. dozvedel sa Norbert  Bödör, že ho chcú zadržať, a tak narýchlo súhlas so zadržaním stiahli? 2. Prečo za 17 minút prokurátor zmenil názor na jeho zadržanie? 3. Prikázal niekto prokurátorom, aby súhlas so zadržaním odvolali? Odpovede bude hľadať prokuratúra aj polícia.

"Vyšetrovateľ úradu inšpekčnej služby vo veci tzv. únikov začal trestné stíhanie a vykonáva všetky úkony potrebné pre ďalšie konanie," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Prokuratúra zároveň oficiálne prisľúbila, že podrobnejšie informácie zverejní na tlačovke v najbližšom období.

Viac o prípade Bödöra aj v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy