Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najcennejšej stravy pre najzraniteľnejších detských pacientov ubúda. Banky materského mlieka hľadajú darkyne
Zdielať na

Najcennejšej stravy pre najzraniteľnejších detských pacientov ubúda. Banky materského mlieka hľadajú darkyne

BRATISLAVA / Vďaka darkyniam materského mlieka dokážu lekári Národného ústavu detských chorôb zabezpečiť svojim najmenším a najzraniteľnejším detským pacientom túto pre nich najvhodnejšiu stravu. Mraznička so zásobami materského mlieka je ale prázdnejšia ako inokedy. Nielenže celkovo klesá počet darkýň materského mlieka, ale problém sa objavuje pravidelne práve cez letné prázdniny.

Banka materského mlieka. Práve odtiaľto sa berie tá najcennejšia strava pre najmenších a najzraniteľnejších detských pacientov. Funguje len vďaka darkyniam akou je Krisztina. "Už som po druhýkrát darkyňou materského mlieka, každý týždeň odo mňa nosili zhruba 10 až 15 litrov mlieka. Chcela by som poprosiť ďalšie mamičky, ktoré majú prebytok materského mlieka, aby darovali," vyzýva Krisztina.

Pre najmenších pacientov nie je vhodnejšia strava. Keď ich mamičky mlieko nemajú, dodá im ich banka materského mlieka. No tá môže fungovať len vďaka darkyniam akou je Krisztina. "Aj nadbytok mlieka sa dá využiť a nikdy nevedia, kedy im, ich dieťaťu, by to mohlo byť vhodné," hovorí Katarína Vicianová, vedúca metodická lekárka, Oddelenie liečebnej výživy novorodencov a dojčiat NÚDCH. 

Počet darkýň výrazne klesá

Napriek tomu, že mlieko netreba nikam nosiť a vyzdvihujú ho u mamičiek doma, počet darkýň ale výrazne klesá. No pokles je oveľa väčší než pokles pôrodov a ani podmienky darcovstva sa nezmenili. "Robiť pre niekoho niečo naviac je problém, pritom si neuvedomujú, že my preto mlieko chodíme, ten zber mlieka je zabezpečený," vysvetľuje Vicianová. 

Navyše na vianoce a počas letných prázdnin sú zásoby ešte nižšie. Aktuálne zásoby sú však akútne nízke. "Žiaľbohu, je leto a toho mlieka máme naozaj málo," približuje Vicianová. Každá jedna darkyňa navyše je pre banku materského mlieka veľkým prínosom

Odborníci aj mamičky hodnotili pôrodnice. Ktorá je najlepšia? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy