Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podpora dojčenia na Slovensku je stále najmä slovná. Vráťme dojčenie matkám
Zdielať na

Podpora dojčenia na Slovensku je stále najmä slovná. Vráťme dojčenie matkám

BRATISLAVA / To je slogan tohtoročného Svetového týždňa dojčenia, ktorý každoročne pripadá na prvý augustový týždeň. Pripája sa k nemu aj Slovensko oslavami dojčenia, ktoré v týchto dňoch prebiehajú vo viacerách slovenských mestách. Organizuje ich o.z. MAMILA, ktoré už 17 rokov pomáha ženám s dojčením. Hoci je až 95 percent tehotných žien odhodlaných dojčiť, polovica z nich to šesť mesiacov po pôrode už nerobí.

Podľa MAMILY totiž mnohým ženám dojčenie doslova zoberú. Nedostávajú dostatočnú praktickú podporu a pomoc, všetko zostáva skôr na slovnej úrovni. Matky si neraz nevedia pomôcť samé a dojčenie ukončia často frustrované a zranené s tým, že sa to nepodarilo. Občianske združenie sa preto dlhodobo venuje školeniu profesionálnych laktačných poradkýň podľa medzinárodných štandardov.

Vďaka všetkým aktivitám a postupom MAMILY sa v priebehu jedného desaťročia podarilo zvýšiť počty bábätiek dojčených v 6. mesiaci a dramaticky pribudlo aj detí, dojčených po prvom, či druhom roku života. Aj vďaka tomu viacerí svetoví odborníci na dojčenie označujú Slovensko za svetový unikát v podpore dojčenia. Postupy MAMILY pochádzajú z návodov, ktoré vypracoval svetovo uznávaný odborník na dojčenie, pediater Jack Newman. Na svojej klinike v Toronte tento lekár pomohol úspešne dojčiť desaťtisícom žien a z poskytovania systematickej pomoci matkám má reálne mnohoročné výsledky.

Podľa Jamesa Akreho, ktorý sa 40 rokov venoval podpore dojčenia v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), nezlyhávajú ženy, ale systém. Zlyháva prevencia a tí, ktorí mali matke pomôcť. “Matky nedojčia. Dojčí, alebo nedojčí celá spoločnosť,” upozorňuje Akre. Prieskum dojčenia na webe občianskeho združenia MAMILA ukázal, že až polovica bábätiek sa už v pôrodnici stretne s umelým mliekom a vyše 80 percent matiek stále nemá možnosť stráviť prvú hodinu života s dieťaťom v tak potrebnom a prospešnom kontakte koža na kožu a dojčením.

Štúdie pritom dokazujú, že ak novorodenec v prvej hodine pije mlieko z prsníka, matke sa bude v troch týždňoch po pôrode tvoriť až približne trojnásobné množstvo mlieka. MAMILA ďalej zdôrazňuje, že podpora dojčenia často existuje len do bodu, kým dojčenie funguje samo. Pri problémoch sa označí za trápenie a matka dostane podporu skôr pri odstavení a prechode na umelú výživu. Navyše, po šiestom mesiaci, prípadne roku dieťaťa, sa podpora vytráca a dojčenie staršieho dieťaťa je stále vnímané ako zbytočné.

WHO pritom jednoznačne vyhlasuje, že dojčenie má pokračovať aj po druhom roku, a netýka sa to iba rozvojových krajín, ako sa často mylne interpretuje. Dojčenie neznamená iba príjem materského mlieka. MAMILA poukazuje na to, že treba hovoriť o dojčení z prsníka. Ak sa táto činnosť zúži iba na mlieko, stáva sa produktom, podobne ako umelá výživa. Dojčenie a satie z prsníka znamená ako len nakŕmenie dieťaťa. Tohtoročné oslavy Svetového týždňa dojčenia na Slovensku sa uskutočnia v piatok dopoludnia aj v Bratislave, kde sa laktačné poradkyne MAMILY, dojčiace matky a priaznivci dojčenia stretnú v Sade Janka Kráľa na tradičnom pikniku s bohatým programom. Zvyšný program osláv je možné nájsť na webovej stránke MAMILY.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy